Tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv Šukovića: Osumnjičeni za napad na Kočana ostaje u pritvoru

Kočan, foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv Dragutina Šukovića, osumnjičenog za napad na urednika "Monitora" Esada Kočana, nakon čega je Šukoviću produžen pritvor, saopšteno je Društvu profesionalnih novinara iz ODT-a. 

"Do sada višestruko osuđivanom Dragutinu Šukoviću je produžen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo, ukoliko ostane na slobodi, a zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu novinara Esada Kočana", navodi se u saopštenju. 

U obrazloženju rješenja suda se navodi da je Šuković višestruko osuđivan i to između ostalog više puta i zbog krivičnih djela protiv života i tijela.

"Osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti dana 27.03.2021. godine, proizilazi ne samo iz iskaza svjedoka oštećenog Esada Kočana, koji tvrdi da mu je tom prilikom okrivljeni uputio niz uvreda i prijetnji već i iz iskaza ostalih saslušanih svjedoka kao i nalaz i mišljenje vještaka psihijatra. Podsjećanja radi Šuković je ovim povodom lišen slobode dana 28.03.2021. godine", navodi se u saopštenju. 

Podsjetimo, DPNCG je zatražilo od Uprave policije i Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija da izvrši procjenu bezbjednosti Kočana zbog napada koji se dogodio krajem marta kada je ispred zgrade u kojoj živi na njega nasrnula njemu nepoznata osoba, upućujući mu uvredjljive i prijeteće riječi.

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video