Zamjena teza kojima se novinari žrtve pretvaraju u napadače

U slučajevima napada na Sadikovića i Kočana pokušavaju se zamijeniti teze

U slučajevima napada na naše kolege Seada Sadikovića i Esada Kočana pokušavaju se zamijeniti teze, kako bi se novinari od žrtava pretvorili u napadače.

Na to ukazuju informacije i potezi pojedinaca, za koje postoji sumnja da iza njih stoje djelovi bivše vlasti, odnosno oni koji su bili na liniji kriminalno obavještajnih krugova. Ipak, da li je tako ostavljamo Državnom tužilaštvu da istraži a mi ćemo insistirati da se to otkrije - bez obzira što dosadašnje iskustvo ukazuje da ne postoji dobra praksa za taj optimizam.

I poslije mjesec dana od prebijanja novinara TV Vijesti Seada Sadikovića nakon “patriotskih” skupova u Bijelom Polju, izviđajaj je na samom početku. Paralelno je otvoren postupak i protiv novinara koga sumnjiče za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, povredu ugleda Crne Gore i nasilničko ponašanje.

Prijavu protiv njega podnijela je  NVO Montenegro International, kako bi se zastrašio Sadiković, koji je na satiričan način kritikovao devijacije u državi, istraživao ratne zločine, korupciju i kriminal...

Iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju potvrdili su nam da je protiv Sadikovića podnijeta krivična i da ga je već saslušao državni tužilac Hasan Lukač.

Nismo međutim dobili odgovor šta je sa grupom napadača na njega. Nakon što su identifikovana dvojica osumnjičenih Edin Dizdarević (18) i Nerminu Omerović (21), ne znamo šta je sa ostalima.

“Obavještavam vas da je i dalje postupak izviđaja, te da je nakon izuzetih video materijala i DVR uređaja naredbom postupajućeg tužioca, naloženo vještačenje vještaku informacione tehničke struke. Nakon okončanja istog, ovaj tužilac će u naznačenom predmetu donijeti konačnu odluku, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni”, saopšteno nam je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Smatramo da se i u ovom slučaju, poput slučaja kolege Esada Kočana, radi o zamjeni teza te se pokušava skrenuti pažnja javnosti na način što se novinar posistovjećuje sa napadačima i pripisuje mu se odgovornost za napad.

U ponedjeljak ističe pritvor Dragutinu Šukoviću (55) koji je Kočanu prijetio i napao ga ispred zgrade u kojoj stanuje. U izjavi Osnovnom tužilaštvu pripadnik kriminalnog miljea tvrdio je da je on ustvari bio žrtva. 

S obzriom da se radi o višestruko osuđivanom licu, advokatica DPNCG koja zastupa Kočana, Maja Živković, tražila je od Uprave policije i Komisije za istrage napada na novinare procijenu bezbjednosti novinara. 

DPNCG poziva nadležne organe da ažurno i posvećeno postupaju u ovim i ostalim slučajevima, te da rasvijetle napad i o tome blagovremeno obavijeste javnost. Ne dozvolimo da novinare targetiraju kao napadače, jer se radi o klasičnoj zamijeni teza onih koji su podizanjem tenzija u društvu i provocirali ove napade. 

Očekujemo da se što prije otkriju motivi napada na Sadikovića i Kočana. Kolege koje učestvuju u hajci i montiranju činjenica ponovo podsjećamo na Etički kodeks novinara /novinarki koji nas obavezuje na solidarnost.