Suđenje za napad na Kočana zakazano 19. maja

Kočan, arhivska fotografija

Suđenje Dragutinu Šukoviću optuženom za napad na novinara i urednika "Monitora" Esada Kočana zakazano je za 19. maj kod sutkinje Osnovnog suda u Podgorici Nade Rabrenović.

U optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva navodi se da je Šuković 27. marta napao Kočana ispred zgrade u kojoj živi zbog čega mu je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Za to djelo koje tužiteljka Snežana Šišević stavlja na teret Šukoviću zaprijećena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine. 

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore smatra da je u pitanju preblaga kazna, te da se njome šalje loša poruka svim zaposlenima u medijima ali i cijeloj javnosti, da su prijetnje i napadi na novinare prihvatljivi. 

Upravo zbog ovih razloga i politike preblagog sankcionisanja napadača na novinare DPNCG je ranije tražilo da se pooštre kazne za napade na novinare time što bi se oni tretirali kao osobe koje rade posao u javnom interesu. Takvo zakonodavstvo i praksa već postoje u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj, pa je u Srbiji za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti novinaru zaprijećena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina. 

U optužnom predlogu ODT Podgorica dodaje se da se Šuković novinaru unosio u lice, te da mu se obratio povišenim tonom, nako čega mu je prijetio upućujući mu uvredljive i vulgarne riječi. 

Oštećeni Kočan nakon toga pokušao je da smiri Šukovića, međutim on je nastvio sa prijetnjama a potom ga i uhvatio za rever mantila.

Kako se dalje navodi u optužnom predlogu, Kočan je ušao u ulaz zgrade, obavijestio policiju i vratio se ispred ulaza saopštivši okrivljenom da je pozvao policiju nakon čega je Šuković pojurio u njegovom pravcu i uz psovke mu zaprijetio da će ga prebiti poručujući da zna gdje živi jer stalno tu dolazi.

Nakon toga Šuković je zamahnuo pesnicom u pravcu Kočana koji se podizanjem štapa odbranio od udarca. Tužilac je konstatovao da su ove prijetnje i radnje kod Kočana izazvale osjecaj nesigurnosti, ugroženosti i straha.

Šuković je višesrtuki povratnik u vršenju krivičnih djela, a osuđivan je za ubistvo u pokušaju. Tužilaštvo u optužnici navodi da je osumnjičeni Šuković sklon ka ponavljanju krivičnih djela, posebno nasilja. 

 

DPNCG pružilo je pravnu podršku kolegi Kočanu u okvriu projekta podržanog od strane Evropske zadružbine za demokratiju (EED).