25. fizicki napad na novinare Vijesti

Najoštrije osude i zahtjev za brzom i efikasnom istragom, izrazi su kojima su najviši državni zvanicnici, ali i diplomate, prethodnih godina reagovali na napade na novinare u Crnoj Gori, ali je u vecini slucajeva ostalo na tome.

I nakon što je na Oliveru Lakic pucano ispred njenog ulaza, sa najviših adresa cule su se slicne poruke.
Premijer Duško Markovic najoštrije je osudio napad, navodeci da je “sloboda medija i neometan rad novinara temeljno opredjeljenje Vlade”. “Od nadležnih zahtijevam brzu i efikasnu istragu kojom ce biti otkriveni motivi napada, napadaci i njihovi eventualni saucesnici i nalogodavci”, prenijela je Vlada premijerovu izjavu neposredno nakon napada.
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžic je obecao da ce MUP “preduzeti sve zakonom propisane aktivnosti da se rasvijetli slucaj i izvršilac privede pravdi”.
I njegov prethodnik Ivan Brajovic je nakon prvog napada na Lakicevu i paljenja jednog od nekoliko vozila “Vijesti” 2011. godine, izrazio je ocekivanje da ce Uprava policije brzo otkriti pocinioca.
?Brajovic je i juce, sada za pozicije predsjednika Skupštine, ponovo izrazio “ocekivanje da ce nadleženi državni organi u najkracem roku rasvjetliti ovaj slucaj”.
Direktor “Vijesti” Željko Ivanovic rekao je juce da je” ovo 25. fizicki napad na novinare “Vijesti” i na imovinu, nakon 25. izjave šefa režima Ðukanovica protiv ‘Vijesti’, kojom je nacrtao metu na naše celo i otvorio novu sezonu lova na naše novinare i urednike”.
Regionalna mreža “Safejournalist” objavila je na sajtu da su od 2014. u Crnoj Gori registrovana 32 napada na novinare, dok su podaci HRA drugaciji - do 2016. registrovana su 52 napada.
Nakon postavljanja eksploziva ispod prozora urednika “Vijesti” 2013, koji je bio kada i napad na policijskog zvanicnika u Baru, tadašnji premijer Milo Ðukanovic je rekao da ce “policija i tužilaštvo morati da pored deklarativne opredijeljenosti dokažu i kompetentnost da se suocavaju sa ovim problemima ili ce biti, naravno, mijenjani”. Umjesto njihove odgovornosti, on je kasnije, više puta iznosio grube uvrede na racun “Vijesti”, nakon kojih bi uglavnom uslijedili napadi.
Njemacki Dojce vele juce je podsjetio da je poslije napada na Lakicevu zapocelo ritualno zaklinjanje policije i vlasti da ce uciniti sve da pronadu pocinioce, ali da je veci dio kriticke javnosti u Crnoj Gori potpuno izgubio povjerenje u politicku volju da se stane na put nekažnjivosti napada.” Evropska unija je praksom žmurenja na jedno oko zbog Ðukanovicevog prozapadnog kursa u ocima mnogih nezavisnih novinara - saucesnik”, navodi medij, citirajuci i rijeci Željka Ivanovica:
“Sada neka gospoda Mogerini doceka Ðukanovica u Briselu, neka ga jako zagrli i mnogo pohvali za njegove evropske vrijednosti i stremljenja, i za progres koji je Montenegro postigao u EU-integracijama. Dakle, sve dok briselski šefovi budu svodili svoje reakcije i djelovanje na izjave saucešca medijima i izražavanje nade da ce ‘nadležni organi pronaci napadace i nalagodavce’, nezavisni mediji i novinari ce biti glineni golubovi i legitimne mete.”
Nakon ranijeg napada na Lakicevu, paljenja vozila, napada na Softica... oglasile su se ambasade, inostrane institucije i asocijacija u kojima se traži da se slucaj hitno razriješi i da se pokrene postupak protiv napadaca.
“Evropska unija najoštrije osuduje napad na novinarku Oliveru Lakic. Ocekujemo da nadležni državni organi istraže slucaj i bez odlaganja pokrenu postupak protiv pocinilaca ovog neprihvatljivog napada. Podsjecamo da je ocuvanje slobode medija jedan od osnovnih principa Evropske unije i jedan od kljucnih prioriteta za Crnu Goru kao zemlju kandidata”, objavila je Delegacija EU nakon prvog napada na Lakicevu 2012.
“Vijesti” cekaju odgovor od Delegacije EU na jucerašnja pitanja da li, osim izvještavanja o napadima na novinare i upozorenja da takvi slucajevi ne doprinose demokratiji, imaju efikasniji mehanizam da uticu na Vladu i državne zvanicnike da na pravi nacin istraže napade na slobodu medija.
Cekamo i odgovor na pitanje da li ce zbog napada na medije, a sloboda medija je jedan od bitnijih kriterijuma za pregovaracko poglavlje 23, aktivirati klauzulu balansa.
 “Vijesti” cekaju odgovor i od Ambasade SAD, zašto nije odgovorila na ranija pitanja u vezi sa izjavom Mila Ðukanovica, kada je tokom predsjednicke kampanje opužio “Vijesti” da “fašisticke ideje” jer pišu o poslovima njegovog sina.
Ambasadu SAD smo juce pitali i da li to diplomatsko predstavništvo ima efikasniji mehanizam da zaštiti crnogorske novinare.
Izvršna direktorica MANS-a Vanja Calovic Markovic kazala je da je Crna Gora jedina evropska zemlja u kojoj juce glavna vijest nije obilježavanje trijumfa demokratskih vrijednosti (oslobodenje Evrope od fašizma), vec brutalni napad na novinarku: “Napadi na novinare su postali uobicajena pojava u Crnoj Gori koja više nikoga ne iznenaduje. Scenario je unaprijed poznat: policija ce u najboljem slucaju pronaci izvšioce, ali ne i nalogodavce, a zvanicnici iznose uobicajene floskule, bez pominjanja bilo cije odgovornosti. Jedina nepoznanica je: ko je sljedeci? I da li ce biti ubijen, ranjen ili ‘samo’ prebijen”, dodaje Calovic Markovic.
Americki fond MDIF i austrijska grupacija Štirija, koji su suvlasnici “Vijesti”, oštro su osudili napad na Oliveru Lakic, navodeci da je on ozbiljna prijetnja nezavisnim medijima u Crnoj Gori. “To je poruka da bi stvari mogle da imaju smrtni ishod sljedeceg puta, i medunarodna zajednica i lokalne vlasti moraju da shvate to upozorenje ozbiljno”, kazao je Harlan Mandel, izvršni direktor MDIF.
On je podsjetio da su prije manje od mjesec dana upozorili da visoko zapaljiva retorika Ðukanovica, uoci aprilskih izbora, legitimiše fizicke napade na na novinare.
Iz DPS-a osudili su napad na Lakicevu, ali i “pokušaj tendenciozne politizacije ovog i slicnih slucajeva”, koji kako su saopštili, ne doprinosi radu istražnih organa i “predstavlja banalno politikanstvo”.
Tvrde da ce inicirati izmjene propisa kojima bi se strože sankcionisali fizicki napadi na “poslanike javne rijeci”.
Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland kazao je da je “šokiran i potišten” vijestima o još jednom napadu na novinare u Crnoj Gori. “Ovo je kljucna briga za SE i moramo uciniti sve kako bi zaustavili ovaj opasan trend”, navodi se u saopštenju generalnog sekretara.
Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet osudili su napad na novinarku “Vijesti”: “Svi napori treba da se ulože kako bi se identifikovali i krivicno gonili oni koji su odgovorni za ovaj užasni napad, a pocinitelji ovog zlocina moraju se suociti s pravdom. Ne smije biti nekažnjivosti”, istakao je Desir.
Napad na Oliveru Lakic izgleda kao posljednje upozorenje pred njenu likvidaciju, ocijenila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelevic.
“Prethodni napad i više prijetnji koje je lakic primila nisu do kraja rasvijetljeni i kažnjeni, niti je ikada istražena glavna tema o kojoj je pisala - ilegalna proizvodnja i šverc cigareta u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.
Oni su pozvali predstavnike EU da ne dozvole da u njihovu zajednicu ude država u kojoj se ne istražuju ilegalna proizvodnja i šverc cigareta i u kojoj se napadaju i zastrašuju novinari koji o tome postavljaju pitanja.
Društvo profesionalnih novinara, Udruženje novinara i Sindikat medija upozorili su na ugroženu bezbjednost novinara, koji nemaju uslove za slobodno izvještavanje.
Uz brojne NVO organizacije i partije, ranjavanje Olivere Lakic su juce osudili, izmedu ostalih, i predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, ombudsman Šucko Bakovic...
Više stotina novinara, civilnih aktivista i opozicionih zvanicnika protestovalo je juce ispred zgrade Vlade, tražeci rješenje ovog i prethodnih napada.
Direktor “Vijesti” Željko Ivanovic kazao je da je, nakon napada na Lakicevu, zabrinut, ne samo za kolege i taj medij, vec za društvo.
„Mislim da ovo društvo klizi u jednu rupu i bezdan i ne vidim snagu ni kredibilitet kod prestavnika vlasti i institucija da se uhvate u koštac sa tim problemima i okrenu taj tocak u nekom drugom pravcu“, istakao je Ivanovic.
On se, kazao je, ne može nadati necem pozitivnom, narocito nakon svega što se desilo poslije prethodnog napada na Lakicevu. Prema njegovim rijecima, “nema drugog motiva osim njenog i pisanja Vijesti i izjave Mila Ðukanovica da su “Vijesti” fašisticki medij”. On je kazao da ambijent koji je stvorio Ðukanovic i njegovi sljedbenici najbolje pokazuje da pojedini mediji nijesu u utorak objavili ni informaciju da je na nekoga pucano ispred ulaza, a kamoli da je rijec o novinarki “Vijesti”. “Ružicasta TV” vijest o ranjavanju Lakiceve nije objavila to vece. Penijeli su juce iz drugih medija informacije zvanicnika o slucaju, a kada je DPS poslao saopštenje, zvanicni stav vladajuce partije objavljen je na naslovnoj strani.
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžic kazao je prilikom posjete redakcije “Vijesti” da je Uprava policije angažovala sve kapacitete kako bi se otkrio motiv izvršioca napada na Lakicevu.
“Provjeravaju se operativni podaci i video nadzori i u ovom trenutku možemo reci da ocekujemo da cemo postici rezultate”, rekao je Nuhodžic.
Na pitanje hoce li istraživati ono što je pisala koleginica Lakic, Nuhodžic je kazao da ce se u fokusu istrage svi pojedinci i sve ono što je predmet pisanja provjeravati kao eventualni napad na novinarku. “A ova posljednja pisanja, mislite vjerovatno na šverc duvana, taj predmet je kod tužilaštva, a policija ce sve ono što bude potrebno Specijalnom tužilaštvu za kvalitetnu istragu pripremiti i uciniti dostupnim bez ikakve rezerve”, rekao je.
Nuhodžic je sa ministrom pravde Zoranom Pažinom posjetio redakciju “Vijesti”.
Upitan zašto se niko iz Vlade nije pojavio na protestu, organizovanom u znak podrške koleginici Lakic, Nuhodžic je rekao da su on i Pažin bili u redakciji i da su ostale kolege “vjerovatno imale neke obaveze”. Kazao je da to ne može komentarisati, jer ne zna da li je bilo vremena i prostora da se pojave na skupu.
“Vlada i svi njeni clanovi osuduju ovo što se desilo. Ovo je zaista slucaj koji ne može niko da ne osudi”, rekao je Nuhodžic.
On je porucio i da ce MUP da uradi sve što je moguce i što je u njihovoj nadležnosti kako bi se zaštitila Lakiceva i novinari.
Nuhodžic je kazao da ce raditi na procjeni sigurnosti novinara i insistirati na oštrim kaznama za pocinioce napada.
Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da je opravdano ocekivanje citavog društva da ovaj slucaj bude rasvijetljen u najkracem roku.
“Nema dileme da najvecu odgovornost za buduca dešavanja treba da snose organi krivicnog gonjenja - Uprava policije, tužilaštvo, ne manje i Agencija za nacionalnu bezbjednost, jer je ovo parekselans pitanje ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. Svaki atak na medije je atak na demokratiju”, rekao je Pažin.
Na pitanje da li kao posljedicu napada vidi i to što je Ðukanovic “Vijesti” nazvao fašistima, Pažin je rekao da “nasprosto ne želi da tu izjavu, datu u predizbornoj kampanji i kroz jednu vrstu politicke retorike, tumaci u tom kontekstu”.
Medutim, kazao je da “jake izjave, kao ova što navodite, ne doprinose ambijentu u kome bi profesionalizam medija dobio na znacaju i bio zamajac društvu da na sve one izazove koji postoje u društvu odgovore na pravi nacin”.