Savjet utvrdio: Legitimisanje bilo pokušaj zastrašivanja novinarke

Jelena Jovanović, foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Način na koji je novinarka Vijesti Jelena Jovanović legitimisana u objektu nadomak Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, predstavlja povredu prava i može se prepoznati kao zastrašivanje.

To su zaključili iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, nakon sprovedenog postupka i obavljene rasprave po molbi Jovanovićeve.

Ona je 7. decembra 2020. godine bila na radnom zadatku, gdje je policija u civilu i uniformisani sastav kriminalističke policije legitimisala građane okupljene ispred tog vjerskog objekta i u ugostiteljskom objektu pored.

“Za vrijeme dok je kolegama diktirala o toku dešavanja na pomenutom mjestu, stariji čovjek u civilu joj se predstavio kao P.Đ. iz policije i insistirao da pogleda ličnu kartu i pored stavljene na uvid press kartice, a isto obrazložio sa - ‘jer si ovdje’”, objašnjavaju iz Savjeta.

Rekli su da je novinarka iskazala sumnju da je službenik policije na taj način eventualno iskazao vid zastrašivanja i uticaja na njen rad: “Posebno ukazujući da ovom prilikom, službenik policije P.Đ. nije pojasnio razlog zašto je tražena u lokalu”.

Dodaju da je Jovanović u izjašnjenju, između ostalog, istakla da je inspektor već imao upisano njeno ime u svesci i da su doktorica S.Đ. i koleginica N.B., koje su sjedjele za odvojenim stolovima u lokalu, izašle i obavijestile je da je traže inspektori, imenom i prezimenom.

“Imajući u vidu iznijeto, ovakvo ponašanje ocjenila je kao pokušaj zastrašivanja i napomenula da press kartica i lična karta sadrže identične podatke, sa izuzetkom broja lične karte. Zatražila je od v.d. direktora Uprave policije pojašnjenje - koliko je još novinara i kada... legitimisano na ovaj način i istakla sumnju da službenik koji je posjedovao svesku sa upisanim njenim imenom, a nije htio pokazati službenu legitimaciju, nije pripadnik Uprave policije, već neko od višestrukih povratnika u vršenju krivičnih djela kako je navedeno u odgovoru Uprave policije”, obrazložili su iz Savjeta.

Iz tog tijela tražili su informaciju od Uprave policije, iz koje su im saopštili da su njihovi službenici tog dana došli do saznanja da se na platou ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici okupio veći broj građana i da ne poštuju aktuelne mjere zabrane okupljanja.

“S tim u vezi, izašli su na lice mjesta i zatekli veći broj građana koji su nosili odjevne majce sa aplikacijama identične sadržine. Potom su pristupili uvrđivanju identiteta zatečenih lica, registrujući pri tom da se jedan broj lica, njih 36, nalazi i u ugostiteljskom objektu u nesporednoj blizini hrama, čiji identitet su takođe utvrđivali. Izvršenim provjerama utvrđeno je da sedam od njih pripadaju kategoriji bezbjednosno interesantnih lica koji su višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela i prekršaja”, navode iz Savjeta

U odgovoru je dalje navedeno, piše, da su obavljajući poslove i zadatke u skladu sa zakonom, policijski službenici u grupi građana registrovali prisustvo novinarke dnevnog lista Vijesti, “prema kojoj je takođe preduzeta službena radnja - legitimisanje, u cilju utvđivanja identiteta”.

“Saglasno Zakonu o unutrašnjim poslovima uvidom u ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom, ali ne i press karticu, koja ne sadrži neophodne i cjelokupne podatke o identitetu lica. Nakon izvršenog legitimisanja, u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica upućeno je 16 lica od kojih su policijski službenici prikupili zapisnike na obavještenja od građanina, na temelju čega je utvrđeno da pripadaju NVO Pravoslavno bratstvo Stupovi. U zaključnici dopisa je navedeno da je sa preduzetim mjerama i radnjama upoznat nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je naložio dostavu spisa na ocjenu i mišljenje”, saopšteno je Savjetu iz Uprave policije.

Iz tog tijela su konstatovali da legitimisanje građana predstavlja legitimnu policijsku aktivnost.

“Ali na način na koji je realizovana u konkretnom slučaju, predstavlja povredu prava i može se prepoznati kao zastrašivanje. Ovo posebno kod činjenice da je shodno članu 29 stav 1 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano da: ‘Policijski službenik, kad obavlja policijske poslove u civilnom odijelu, dužan je da se prije početka primjene policijskog ovlašćenja, predstavi pokazivanjem službene značke i službene legitimacije’”. Savjet još jednom upućuje preporuku službenicima Uprave policije da slične aktivnosti u budućnosti sprovode obazrivo, senzibilno i u skladu sa pomenitim zakonom kao i načelima djelovanja policije u demokratskom društvu”, navodi se u zaključku.

Jovanović se Savjetu obratila dan nakon incidenta - 8. decembra, navodeći da joj inspektor nije objasnio zbog čega ju je tražio u lokalu, niti kako je znao da se nalazi u tom ugostiteljskom objektu.

“Dok sam diktirala kolegama sa portala Vijesti što se dešava, prišla mi je gospođa... i rekla mi da me u lokalu, u kom sam prethodno sjedjela sa sagovornicom sa kojom sam imala zakazan intervju, traži policija. Gotovo istovremeno, prišao mi je stariji čovjek u civilu, sa otvorenom sveskom u kojoj je već bilo upisano moje ime i prezime.

Nakon što mi je tražio dokumenta, pokazala sam mu press karticu i rekla mu da sam na radnom zadatku, a potom pitala ko je on i zbog čega traži dokumenta... Kao dugogodišnjem novinaru, nikada mi se nije desilo da nakon pokazivanje press kartice od mene traže i lična dokumenta... Sumnjam da je ovo još jedan pokušaj zastrašivanja i eventualnog uticaja na moj rad.

Napominjem, da mi inspektor nije objasnio zbog čega me je tražio u lokalu, niti kako je znao da sam u tom lokalu”, navodi se u izjašnjenju novinarke.

 

Izvor: Vijesti.me

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video