Dan novinara: Nagrade za etičko izvještavanje

Ove godine, za Dan novinara 23.januara, dodjelili smo kolegama nagrade za doprinos etičkom novinarstvu. Ovo je prvi put da je DPNCG, od osnivanja, podjelilo nagrade rukovodeći se prije svega potrebom da skrenemo pažnju na našu obavezu da radimo posao u skladu sa standardima i u javnom interesu.

Od prispjela 22 predloga, Upravni odbor je odlučio da prvi dobitnici nagrada budu redakcija nedjeljnika Monitor, dopisnik Al Jazeera Predrag Tomović ( do skora novinar RFE) i glavnom i odgovornom uredniku RTV Cetinje Mladenu Zadrimi.

Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore, saopštila je na panelu, održanom tom prilikom u Evropskoj kući, da novinarstvo gubi trku sa društvenim mrežama i klikovima na portalima, potrebom da se prvi objavi informacija ili fotografija.

 Crnogorski novinari dočekali su još jedan svoj praznik, Dan novinara, rekla je, ambijentom u kojem rade ne mogu se pohvaliti. 

" U tome često zaboravljamo šta je interes javnosti i da su mediji stub demokratije. Naš posao bi trebao biti u korist razvoja društva, a ne povlađivanje površnosti i interesima, bilo da su to interesi vlasnika, političara, nažalost, pa i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Zbunjujemo građane i oni nam sve manje vjeruju," kazala je Radulović.

Ona je objasnila da je  nagrada ustanovljena kako bi se promovisala etičko izvještavanje, kao i da bi se pohvalili one koji se nijesu izgubili u vrtlogu novih medijskih standarda i izazova.

" Na Dan novinara svakako treba pohvaliti redakciju lista koja duže od 30 godina odolijeva izazovu da se svrsta “uz svoje” ili uz pobjednike, i tako postane glasnogovornik odabranog dijela ovdašnje političke, nacionalne, ekonomske ili vjerske opcije. Njihove stranice su, umjesto toga, uvijek otvorene za progonjene, marginalizovane, kritički i ironično nastrojene prema bivšim i sadašnjim elitama. Kolege su angažovane u mjeri koju dozvoljavaju pravila profesije, a nalaže etika i potreba stalne borbe za unaprjeđenje prava i sloboda svih u Crnoj Gori,  kao i kritički osvrt na vlast – što je naša obaveza zapisana u Etičkom kodeksu Zato je UO DPNCG jednu od tri ravnopravne nagrade odlučio da dodjeli redakciji Monitora," kazala je Radulović