Medijski dani Zapadnog Balkana: Sloboda i održivost nezavisnih medija

Konferencija Medijski dani, EU - Zapadni Balkan, u čijoj je agendi da “privuče oko 350 učesnika sa Zapadnog Balkana da se uključe i transformišu”, ove godine se održava u Podgorici, 12. i 13. septembra.

Učesnici će, kako su najavili iz Evropske komisije, na ovogodišnjoj, trećoj po redu Konferenciji sagledati sve što je postignuto od prve, uključujući pokretanje novih inicijativa koje finansira EU.

“Poslovni modeli, regionalna saradnja, ali i izazovi izazvani sve većom manipulacijom informacionim prostorom, teme su o kojima će se takođe raspravljati tokom skupa”, navodi se u saopštenju EK.

Konferenciju će otvoriti evropski komesar za proširenje Johanes Han i crnogorski premijer Duško Marković.

Nakon otvaranja i velikog panela posvećenog  slobodi medija i održivosti nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu, diskusije će se odvijati u tri paralelne radionice.



Iz EK su najavili da će na “Medijskim danima”, po prvi put učestvovati politički predstavnici iz regiona koji su direktno zaduženi za informacije i medije. Oni će diskutovati na temu „Politika susreće medije“, koja će se održati drugog dana.  

Konferencija je 2017. godine pokrenula Evropska komisija, a sloboda medija ostaje njen prioritet, objasnili su iz EK, napominjući da će se tokom Medijskih dana istovremeno rješavati goruća politička, ekonomska i socijalna pitanja u regionu.

Konferencija se, dodaju, bavi profesionalnim izazovima novinara i medija, kao i njihovom potrebom da se prilagode medijskom okruženju koje se brzo mijenja.

Iz EK su kazali da su njen cilj diskusije o rezultatima postignutim u oblasti medija, a koji bi se kasnije mogli odraziti na pregovore o pristupanju EU.

Predhodne dvije konferencije održane su u Skoplju, 2018. i u Tirani, 2017. godine.