Novinari Pobjede najavili štrajk zbog smjene glavnog urednika

Preko 20 novinara dnevnog lista i portala Pobjeda lista obratilo se  novoformiranom Bordu direktora „Nove Pobjede“ zahtijevajući pisano obrazloženje razloga za smjenu glavnog i odgovornog urednika  Draška Đuranovića, kao i plan i program rada novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Nenada Zečevića ( https://www.cdm.me/drustvo/drasko-duranovic-smijenjen-nenad-zecevic-novi-glavni-i-odgovorni-urednik-i-direktor-pobjede/).

U saopštenju koje su objavili, dio redakcije najavljuje i štrajk, pozivajući se na odredbe novog Zakona o medijima kojem je precizirano da se redakcija, odnosno novinari, konsultuje tokom izbora glavnog urednika.

Članovi redakcije Pobjede, kako navode, njih 24, u pismu Bordu ukazuju  na član 42 novog Zakona o medijima, koji je nedavno usvojen u sklopu seta takozvanih IBAR zakona, u kojem je precizirano da se pitanja učešća novinara u postupku imenovanja i razrješenja glavnog urednika uređuju statutom osnivača medija, te da se te izmjene statuta vrše uz obaveznu prethodnu konsultaciju novinara tog medija.

"Potpisnici pisma, novinarke i novinari dnevnog lista Pobjeda i Portala Pobjeda, nijesu obaviješteni da li je mijenjan Statut, niti su, ako jeste, bili konsultovani, iako je to zakonska obaveza.  Sljedstveno tome, smatramo i da je razrješenje gospodina Đuranovića i imenovanja Zečevića urađeno u nezakonitoj proceduri, bez bilo kakve konsultacije
sa novinarkama i novinarima Pobjede," navode oni u pismu.

U pismu ističu i da nijesu upoznati ko čini Bord direktora „Nove Pobjede“ o čijem su formiranju javnost saopštenjem 4. jula obavijestili iz kompanije „Media Nea“, koja je stopostotni vlasnik Nove Pobjede, a koje je potpisao njen direktor Boris Darmanović.

" Ovlašćeni predstavnici te kompanije su prošlog četvrtka popodne obavijestili redakciju o odlukama Borda, ali nam, do danas, nijesu saopštili razloge iznenadne i u žurbi sprovedene smjene gospodina Đuranovića" navode potpisnici pisma.

Oni, između ostalog, ističu da je takva smjena izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika, došla u trenutku kada je, kako tvrde, Pobjeda jedan od najuticajnijih
medija u državi, veoma citirana u regionu i kada uredno izmiruje sve poreske i  obaveze prema zapošljenima.

Uznemirenje, kažu, izaziva i tvrdnja novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika, koju je saopštio kolegijumu urednika, kako je Nova Pobjeda, navodno, u ogromnim dugovima, što prema informacijama kojima oni raspolažu nije tačno. " Neprihvatljivo nam je da, ne samo što nijesmo konsultovani, već što niko ne nalazi za shodno da nam svih ovih dana pruži odgovore, a zabrinuti smo i za svoju i budućnost ove kuće," ističe se u pismu.

Kako navode, njihova briga je opravdana i u svjetlu činjenice da je dugogodišnja urednica rubrike crna hronika i nagrađivana novinarka Marija Žižić već u petak
podnijela ostavku u uređivačkom kolegijumu, jer ne želi da na tom nivou bude dio tima novog glavnog i odgovornog urednika, te činjenice da je i urednica dodatka za
kulturu Tanja Pavićević, takođe, najavila ostavku, a dio kolega/ica da će napuštiti Pobjedu, jer ne žele da budu u timu Nenada Zečevića.

Novinari, kako navodi, od Borda direktora Nove Pobjede zahtijevali su da im u roku od tri dana u pisanoj formi dostavi precizno obrazloženje zašto je smijenjen Draško Đuranović, odgovor da li je Statut Nove Pobjede usklađen sa novim Zakonom o medijima i, ako jeste, da ga dostavi novinarima na uvid, izjašnjenje o dosadašnjoj uređivačkoj politici Pobjede, kao i plan i program rada novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika.

U protivnom, kako se navodi u pismu, potpisnici najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, u koji će stupiti od četvrtka.

Pismo su, kako su naveli, potpisali sljedeći novinari i urednici:  Kaćuša Krsmanović, Stevo Vasiljević, Duško Mihailović, Marija Žižić,Ana Raičković, Tanja Pavićević,Jasmina Beharović-Milošević, Tamara Klikovac,Anja Ivanović,Igor Perić, Marija Ivanović-Nikičević, Jelena Martinović, Ivana Terzić,Jovana Đurišić, Bojan Đurišić, Jovana Raičević, Milena Radonjić, Bojana Vučinić, Đurđica Ćorić, Andrija Radović, Bojana Robović, Violeta Mrdović, Ivana Božović, Kristina Zdravkov.

Javno se oglasio i novoizabrani glavni urednik Nenad Zečević, koji je objavio da neće mijenjato uređivačku politiku medija https://www.pobjeda.me/clanak/pobjeda-je-crnogorska-gradanska-i-antifasisticka.

On nije komentarisao najavu štrajka kolega.

Podgorica, 8. juli 2024.godine