Preostaje tužba za pravično zadovoljenje

 Nedjelotvorna istraga ubistva osnivača i glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića ishodovala je neriješenim zločinom 20 godina nakon što je on počinjen, pa danas preostaje samo pokretanje pitanja odgovornosti i tužbi za pravično zadovoljenje.

Istraga ovog zločina je knjiški primjer nedjelotvorne. U presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Crne Gore  kao dokazi da neka istraga nije bila djelotvorna, navodi se da nije zadovoljila standarde hitnosti, temeljitosti i nezavisnosti, i nije dovela do identifikacije i kažnjavanja.

Izostanak utvrđivanja motiva i nalogodavaca zločina jasan je znak da nije bilo političke volje da on bude istražen, a prebacivanje odgovornosti sa policijskih zvaničnika tog vremana  na tužilačke i obrnuto, danas je potpuno irelevantan jer su materijalni dokazi izostali.

Nakon ovog zločina teški napadi na novinare u Crnoj Gori koji su istraživali veze organizovanog kriminala i dijelova bivše vlasti, kretali su se uzlaznom linijom. I oni su, kao i najteži među njima –ubistvo, i danas neriješeni jer su nadležni tužioci izbjegavali profesionalno da rade svoj posao.

Zato je odgovornost za zločine nad novinarima prije svega na njima, ali na žalost najprozvaniji su penzionisani, preminuli ili nema dokaza njihovih opstrukcija.

Zadovoljenje pravde treba tražiti pred sudom. U ovom slučaju to je Ustavni sud, jer  je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je ustavna žalba u Crnoj Gori djelotvoran pravni lijek.

Država je već jednu izgubila – u slučaju  našeg kolege Tufika Softića, gdje je Ustavni sud utvrdio kršenje prava na život zbog propusta da se sprovede djelotvorna istraga.

DPNCG takođe pozdravlja napore Komisije za praćenje istraga napada na novinare da se kroz nagradu ili amnestiju eventualnih relevatnih svjedoka postigne napredak u istrazi, ali dosadašnji tokovi ne ulivaju optimizam da će se bilo šta promjeniti.

To se vidi i iz recikliranih odgovora Tužilaštva, koje su uputili svim medijima na upite o napretku istrage. Isti odgovor dobilo je i naše udruženje, koje će narednih dana objaviti tekst u kome mapira odgovornost za nerijerešno ubistvo i predlaže  mjere ( “solution journalism”).

Sagovornici novinara su bivši visoki zvaničnici, članovi porodice Jovanović, vrhovni državni tužilac, civilni aktivisti a sprovodi se kroz projekat  podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori čiji je cilj zaštita novinara