19 godina od ubistva: I dalje bez pravde

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) sa žaljenjem konstatuje da 19 godina od ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića nije došlo do zadovoljenje pravde za njegovu porodicu, kolege i prijatelje i da sloboda izražavanja u Crnoj Gori i dalje ostaje pod mrljom te tragedije.

Duško Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije lista. Tužilaštvo i policija do danas nijesu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića.

Osuda jednog saučesnika Damira Mandića dugo je bila maska policije i pravosuđa da su oni završili posao, a sjetimo se i obmana javnosti da je to ubistvo i dalje proritet i da se istražuje. Kako prije deceniju, tako i sada.

I dalje smatramo da odgovorne za neučinkovitu istragu treba procesuirati, na kojim god oni pozicijama sada bili.

Takođe apelujemo na političare da prestanu sa političkim manipulisanjem ove tragedije, kao i svih napada na novinare. Većina njih svakodnevno pokazuje da ne poznaju važnost slobode izražavanja i da ne rade svoj posao da je zaštite.

Podsjetimo da je list "Dan" tokom uređivanja Duška Jovanovića pisao o brojnim koruptivnim poslovima, o sprezi organizovanog kriminala i djelova države. Posebno je temeljno prenosio sadržaje vezane za organizovani šverc cigareta i njegovu vezu sa dijelovima tadašnje vlasti i pojedinim njenim zvaničnicima.

Otud i sumnja da nikada nije bilo volje da se njegovo ubistvo istraži.

Bivši načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović je prije dvije godine ispričao da je Vesna Medenica kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana".

 Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, dodao je, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika "Dana". U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu Vuka Vulevića u tom zločinu, ali taj Beranac nikada zbog toga nije procesuiran.  https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/564557/vujanovic-medenica-iskljucivi-krivac-za-lose-rezultate-u-istrazi-o-ubistvu-jovanovica-znala-za-priznanje-mandica