Tužilaštvo da istraži zastrašivanje novinarke

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) obratilo se Državnom tužilaštvu i Ministarstvu kulture i medija zbog pokušaja kompromotacije i zastrašivanja koleginice Dragane Šćepanović, protiv koje portal aktuelno.me pokreće prizemnu, prljavu kampanju, jer su njegovi vlasnici nezadovoljni njenim izvještavanjem.

Dragana Šćepanović je dopisnica Vijesti iz Kolašina, koja je više puta pisala o poslovanju Ski Resort Kolašin 1450 a.d. Kolašin, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.

Podsjetili smo Tužilaštvo i Ministarstvo da je sloboda medija osnov demokratije u državi, a da bi mediji i novinari radili posao bez straha moraju imati slobodni ambijent i biti lišeni pritisaka, zastrašivanja i ucijena. To uostalom garantuju i zakoni ove države, Ustav, kao i konvencije koje Crna Gora mora da poštuje kao članica Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope.

Međutim, već duže vrijeme u Crnoj Gori postoje portali čija je svrha da javno kompromituju i zastrašuju ljude, a da Državno tužilaštvo i Ministarstvo kulture i medija ne preduzimaju ništa tim povodom. Sjetimo se portala udar.me čije pisanje nikada nije istraženo, odnosno ko stoji iza tog pokušaja kompromitacije protivnika bivše vlasti, medju kojima je bilo i brojnih novinara.

Osnivač portala aktuelno.me preduzeće Ski Resort Kolašin 1450 a.d. Kolašin. Na njemu se duži period objavljuju tekstovi uvredljivog sadržaja, ovaj put i protiv novinarke Dragane Šćepanović. Uz to se najavljuje I kampanja protiv nje.

Novinarka je dopisnica “Vijesti” iz Kolašina, pa time piše i o radu Skijališta i drugim poslovima njegovih vlasnika, koji su joj već priređivali neprijatnosti. To im očigledno nije po volji pa su odlučili da je na ovaj način uplaše i kompromituju kako bi prestala da izvještava.

Kao što znate država već plaća politički ceh zbog neistraženih napada na novinare, koji su između ostalog,i posljedica neangažovanosti tužilaca da procesuiraju odgovorne za to.

Zato se nadamo da tužilaštvo neće dozvoliti da verbalni napadi i uvrede prerastu u nešto više i da ćetu skladu sa zakonima ispitati ove dogadjaje i procesuirati odgovorne.

Ako i nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ( a sigurna sam da u izvještavanju ovog portal sigurno ima, jer koleginica nije jedina meta višemjesečnih hajki), očekujemo da tužilaštvo podnese prekršajne prijave nadležnom Sudu. Uloga medija nije da se obračunavaju sa neistomišljenicima, već je to njihova zloupotreba i Zakon o medijima i konvencije su jasni u tom dijelu.

Naše udruženje nije pristalica prijavljivanja kolega -urednika i medija, ali ovdje nije riječ o slobodi izražavanja, već o njenoj zloupotrebi  koju prepoznaje i Konvencija o ljudskim pravima i slobodama i praksa Evropskog suda za ljudska prava.

Zato očekujemo da nadležno tužilaštvo isprati ovaj slučaj, kao i da Vrhovno državno tužilaštvo razmotri naše preporuke- koje smo ranije uputili u formi Analize napada na  novinare.

Takođe od Ministarstva kulture i medija očekujemo da opomene portal na potrebu i obavezu poštovanja Ustava, zakona i konvencija i proaktivno sa Državnim tužilaštvom ne dozvoli da verbalni napadi i uvrede prerastu u nešto više.

U ovom dijelu već se radi na izmjeni medijskog zakonodavstva ali to sada nije dovoljno. S obzirom na predstojeće predsjedničke izbore, očekujemo da će biti još dosta ovakvih slučajeva  pa je zato potrebno hitno angažovati se u ovom dijelu.

Očekujemo da nas Tužištvo i MKI obavjeste šta su preduzeli ovim povodom. Mi ćemo svakako koleginici Dragani pomoći  da u građanskoj parnici pred Sudom ostvari svoja prava.