Protest povodom najave direktora Agencije za sprječavanje korupcije da će uskratiti akreditacije

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore javno protestuje protiv pokušaja cenzurisanja izvještavanja medija od strane direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjića.

On je najavio uskracivanje akreditacija medijima,ciji rad ocijeni neprofesionalnim, gubeci iz vida da je vrijeme cenzure davno prošlo i da je sloboda medija jedan od glavnih postulata demokratije.
Direktor Agencije,ciji je opis posla upravo suzbijanje korupcije i promovisanje transparentnosti, treba da zna da mediji mogu da mu budu samo saveznici a nikako neprijatelji i da svaka kritika njegovog rada ne mora znaciti da iza toga stoji loša namjera,koju on, izgleda, iskljucivo prepoznaje.
Podsjecamo direktora Agencije da ni jedna državna ili nezavisna institucija u Crnoj Gori ne ukida akreditacije medijima, vec  koristi pravo, koje ima po Zakonu o medijima, da reaguje ukoliko da su navodi netacni.
Apelujemo na direktora da Agenciju otvori za novinare,jer objavljivanje djelimicnih informacija na sajtu, nije transparentnost kao što on vjeruje.
 Njegovo je pravo kao gradanina da bira koje ce medije da prati, ali da im uskracuje pravo pristupa informacijama, nikako ne smije. Takodje, ne poznaje ni zakon koji sprovodi i koji mu ne daje za pravo da odlucuje u ime Savjeta. Zato, ocekujemo od Savjeta Agencije da doprinese njenoj transparntnosti umjesto namjeri direktora da kontroliše svaku recenicu, snimak i misao koji izade iz nje.
Na kolege apelujemo da poštuju profesionalne standarde, posebno u predizbornom periodu kada stranke i pojedinci  pokušavaju da nas instruiraju za svoje ciljeve.