Pravna podrška kolegama Javnog servisa

U vezi bojazni kolega sa Javnog servisa zbog Etičkog kodeksa koji je usvojio Savjet te medijske kuće, obavještavamo naše članove i ostale medijske radnike RTCG-a, da smo ga uputili na pravno mišljenje sa aspekta uskladjenosti sa radnim pravom.

Ne sporeći da je etički kodeks neophodan u svakom mediju, posebno u Javnom servisu, izražavamo bojazan zbog “pretvrdih” formulacija Kodeksa koji je usvojio Savjet RTCG.  Zato ćemo provjeriti da li je on suprotan Zakonu o radu, a do tada svako kome bude trebala pravna podrška u vezi sa njegovom primjenom - molimo da nam se obrati.

Podsjećamo da se Evropskim aktom o medijskim slobodama, kao i stavom eksperata Savjeta Evrope u vezi tri medijska zakona (uključujući  i onaj o Javnom servisu) insistira na uredničkoj I novinarskoj nezavisnosti.

Zato ni jedan dokument,( ni Kodeks RTCG), kao  ni ponašanje, ne smiju narušavati i dovoditi u pitanje rad kolega na Javnom servisu.

Zbog upliva politike u medije, uključujući i RTCG u prethodnom periodu, pozdravljamo odredbu koja zabranjuje svaku političku agitaciju i angažman.

Takođe, vjerujemo da Generalni direktor i Savjet, kada su zabranili paralelni rad,   nijesu imali u vidu strukovni angažman kolega iz RTCG kroz civilni sektor, gdje spada i naše udruženje.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video