Novinari nijesu "posluga" već oči i uši građana

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG)  poziva Vladu Crne Gore da prestane sa neodgovornim i nepristojnim odnosom prema novinarima, čiji rad i njegovu važnost ne poznaje i ne prepoznaje.

 Današnji incident kada je novinarima i rečeno da neće biti pres konferencije u Vladi sat vremena nakon što je ona trebalo da počne, naravno nije izolovan. Prije manje od mjesec dana, tačnije sredinom marta, novinari i snimatelji su ostavljeni na kiši da čekaju ishod glasanja o smjeni direktora policije.

Tada je objašnjenje bilo da ne mogu tek tako u zgradu Vlade jer je pod zaštitom, pa ostaje dilema za šta je danas trebalo sat vremena Generalnom sekretarijatu i Vladinom Birou za odnose s javnošću da se sjeti novinara.

 Uprkos pozitivnim porukama koje šalje resorna ministarka Tamara Vujović i njenom naporu da se usvoji set kvalitetnih medijskih zakona, Vlada kao kolektivno tijelo pokazuje da to ne razumije i da joj nije stalo do kvalitetnog i profesionalnog novinarstva.

Jer, da nije tako ne bi gledala na novinare kao svoju “poslugu”.

 Zato ćemo izgleda makar jedanput mjesečno podsjećati zvaničnike izvršne vlasti da su dužni da poštuju novinarsku profesiju. Jer, mediji su stub demokratije i oči i uši građana Crne Gore.

 DPNCG, koje okuplja ugledne novinare većine redakcija, spremno je da organizuje sastanak sa Generalnim sekretarijatom kako bismo u direktnom razgovoru novinara i predstavnika Vlade radili na unapređenju saradnje i zaustavili ovakav negativan odnos prema predstavnicima medija.

Vjerujemo da je ovo najbolji put jer je očito da Vlada ne poznaje  svoje obaveze prema medijima i novinarima, kao ni pravila naše struke. Ili i dalje novinare tretira samo kao nužno zlo.

 Fotografija: Saša Matić, Vlada CG

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video