Konkurs: Priče koje doprinose rješavanju napada na novinare

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) u saradnji sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Hanns Seidel fondacijom raspisuje

KONKURS

za izradu 10 tekstova/priloga koji se tiču napada, prijetnji i zastrašivanja novinarki i novinara

 

Pozivamo novinarke i novinare iz medija registrovanih u Crnoj Gori (nacionalnih i lokalnih) kao i onih koji imaju dopisništva u Crnoj Gori, da se prijave sa prijedlozima tema koje žele obraditi, a kojima adresiraju i/ili probematizuju nasilje nad novinarima, uz jasno isticanje načina na koji se istraživanje o temi namjerava sprovesti, ko bi mogli biti potencijalni sagovornici/e i na koji način bi to uticalo na unaprijeđenje procesuiranja slučajeva ili sprovođenja preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

Cilj konkursa je da i ovim putem doprinesemo pravičnom zadovoljenju žrtava napada i prijetnji, odnosno njihovih porodica, kao i da pomognemo u sprovođenju preporuka Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

Tekstovi mogu biti za štampana izdanja i internetske publikacije, kao i tekstovi koji bi poslužili za produkciju TV ili radio priloga/emisije.

Kako bismo unaprijedili izvještavanje novinara u skladu sa novim metodama i podstakli rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima, tekstovi moraju biti bazirani novinarstvu orijentisanog ka rešenjima (SoJo - Solution Journalism) odnosno da se izvještava o rješenju za određeni problem za koji postoje dokazi da djeluju, načinima pokretanja i djelovanja tog rješenja i uz potencijalna objašnjenja o njegovim ograničenjima.

Naime, prilikom izrade članaka potrebno je ispuniti četiri kriterijima:

  1. Rješenje mora biti u fokusu priče
  2. Treba objasniti problem i ponuditi predlog koji će biti realan jer je naglasak na rješenju.
  3. Koje su lekcije naučene iz ovog rješenja? Koje se lekcije mogu naučiti da se to ponovi?
  4. U tekstovima izvjestite o problemima na koje ste naišli tokom iznalaženja rješenja.

Pristigle prijedloge tema razmotriće Komisija za ocjenu prijedloga i izabrati najbolje, vodeći računa o zastupljenosti različitih medija, u mjeri mogućeg. Samo odabrani kandidati/kinje će biti kontaktirani sa detaljima o daljoj saradnji.

 

Izradu tekstova će pratiti urednica, a predviđen honorar teksta ili priloga je 300 eura u bruto iznosu.

Prijedlozi tema se mogu slati na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.sa naznakom “Konkurs za SoJo temu” najkasnije do 15. marta 2024. do 16h.

Tekstovi će biti objavljeni u različitim medijima, na sajtovima DPNCG-a i UZOR-a, dok će njihovi ključni djelovi biti objavljeni na društvenim mrežama.

Konkurs “Priče koje doprinose rješavanju napada na novinare” se organizuje u okviru projekta “Efektivna prevencija i zaštita novinara u Crnoj Gori” koji zajednički sprovode Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) posredstvom Delegacije EU u Podgorici.

  

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video