Sagorevanje i problemi, jer smo stalno na "prvim linijama"

Novinari su uvijek na prvim linijama najizazovnijih događaja na svijetu, od mjesta zločina i saobraćajnih nezgoda do prirodnih katastrofa, protesta, pandemija.

Izvještavanje  o burnim političkim događajima,kojim naša država obiluje, zdravstvenim krizama, suzbijanju organizovanog kriminala...utiče na novinare i rezultiraju zdravstvenim problemima.

Zbog toga DPNCG petu godinu pruža  psihološku podršku kolegama, zahvaljujući donatorima koji imaju sluha za probleme novinara. Podršku smo počeli zahvaljujući Evropskoj zadužbini za demokratiju (EED), a upravo smo završili jednu njegovu fazu koja nam je omogučena kroz Ad Hoc grant regionalnog projekta SMART Balkan - Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Psilohološka podrška je moguća kroz kolektivne treninge, ali i individualne sesije. Potrebno je samo da nam se javite mailom ili  na društvenim mrežama.

Psiholog Miloš Bulatović, sa kojim sarađujemo od 2019.godine, je za potrebe DPNCG   https://dpncg.com/images/pdf/PsiholoskaPomoc.pdf  izradio brošuru u kojoj je jedan od zaključaka da stresni novinarski posao  utiče na zdravlje medijskih djelatnika. Javljaju se  problemi poput posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u nekim slučajevima, kao vjerovatnije pojave iracionalnih strahova, stresa i sagorijevanja na poslu.

Takve manifestacije zabilježene su kod novinara/reportera koji su bili dio projekta psihološke podrške i o kojima su oni govorili manje/ više otvoreno, ali sa svješću da ih treba rešavati kako trajno ne bi uticali na njihovo psihičko i fizičko zdrave.

Takođe pritisak na novinare putem društvenih mreža, posebno na novinarke, odsustvo podrške i nerazumjevanje nadređenih,  niske zarade, cjelodnevni angažman, kao i neadekvatna zaštita  na radnom mjestu rezultiraju iracionalnim strahovima, samocenzurom, odustvom motivacije…

Zato novinari svakodnevno napuštaju redakcije i posao od javnog interesa, jer nemaju podršku redakcija, države a veoma često ni samih kolega iz medija drugačije uredjivačke politike...

 

Fotografije: Miloš Vujović i DPNCG

15.februar 2024.godine

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video