Jačamo otpornost na stres

Društvo profesionalnih novinara (DONCG) je u Podgorici 20. januara 2024.godine organizovalo psihološki trening za kolege, nastavljajući time višegodišnju podršku novinarkama i novinarima, te drugim medijskim radnicima. 

Pored mogućnosti individualne podrške, koju pružamo u saradnji sa psihologom Milošem Bulatovićem, kolektivni treninzi su mjesto za razmjenu problema prouzrokovanih odgovornim i stresnim poslom u redakcijama.

Štampani mediji, portali i televizije imaju svoja posebna pravila rada i dileme/probleme. Ali kolege koji rade na njima dijele iste probleme: od kratkih rokova i svakodnevne izloženosti pritisku sagovornika, urednika, mobinga... pa do prijetnji, zlostavljanja i diskriminaije na rodnoj osnovi, prijava, napada kojima su izloženi. Sve to ima dugoročne posljedice po zdravlje, o čemu razgovaramo i na treninzima.

Zato je važno iskustvo i razumjevanje koje dijelimo, kao i tehnike za prevazilaženje stresnosti koje nam nudi psiholog.

Ovaj vid podrške do 15.februara omogućen je novinarkama i novinarima/ medijskim radnicima kroz Ad Hic grant regionalnog projekta SMART Balkan - Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

 Fotografije: DPNCG

Projekat je podržan Ad Hoc grantom regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video