Dan novinara: Nagrade za etičko izvještavanje

Ove godine, za Dan novinara 23.januara, dodjelili smo kolegama nagrade za doprinos etičkom novinarstvu. Ovo je prvi put da je DPNCG, od osnivanja, podjelilo nagrade rukovodeći se prije svega potrebom da skrenemo pažnju na našu obavezu da radimo posao u skladu sa standardima i u javnom interesu.

Od prispjela 22 predloga, Upravni odbor je odlučio da prvi dobitnici nagrada budu redakcija nedjeljnika Monitor, dopisnik Al Jazeera Predrag Tomović ( do skora novinar RFE) i glavnom i odgovornom uredniku RTV Cetinje Mladenu Zadrimi.

Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore, saopštila je na panelu, održanom tom prilikom u Evropskoj kući, da novinarstvo gubi trku sa društvenim mrežama i klikovima na portalima, potrebom da se prvi objavi informacija ili fotografija.

 Crnogorski novinari dočekali su još jedan svoj praznik, Dan novinara, rekla je, ambijentom u kojem rade ne mogu se pohvaliti. 

" U tome često zaboravljamo šta je interes javnosti i da su mediji stub demokratije. Naš posao bi trebao biti u korist razvoja društva, a ne povlađivanje površnosti i interesima, bilo da su to interesi vlasnika, političara, nažalost, pa i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Zbunjujemo građane i oni nam sve manje vjeruju," kazala je Radulović.

Ona je objasnila da je  nagrada ustanovljena kako bi se promovisala etičko izvještavanje, kao i da bi se pohvalili one koji se nijesu izgubili u vrtlogu novih medijskih standarda i izazova.

" Na Dan novinara svakako treba pohvaliti redakciju lista koja duže od 30 godina odolijeva izazovu da se svrsta “uz svoje” ili uz pobjednike, i tako postane glasnogovornik odabranog dijela ovdašnje političke, nacionalne, ekonomske ili vjerske opcije. Njihove stranice su, umjesto toga, uvijek otvorene za progonjene, marginalizovane, kritički i ironično nastrojene prema bivšim i sadašnjim elitama. Kolege su angažovane u mjeri koju dozvoljavaju pravila profesije, a nalaže etika i potreba stalne borbe za unaprjeđenje prava i sloboda svih u Crnoj Gori,  kao i kritički osvrt na vlast – što je naša obaveza zapisana u Etičkom kodeksu Zato je UO DPNCG jednu od tri ravnopravne nagrade odlučio da dodjeli redakciji Monitora," kazala je Radulović

Glavni i odgovorni urednik Monitora, Esad Kočan; Foto: Lion Hodžić

Jednu od nagrada dobio je dopisnik Al Jazeera i doskorašnji novinar dopisništva Radija Slobodna Evropa, Predrag Tomović.

" Kao pojedinac, ali i dio ekipe, promovisao je najviše standarde u izvještavanju, pokazao ličnu hrabrost i solidarnost sa kolegama. Nije se okliznuo o promjene i doprinio je da medijski konzumenti u Crnoj Gori dobiju tačnu informaciju ili analizu, koja je doprinosila da se ne izgube u haosu koji nas je snašao kao društvo, ocijenila je Radulović.

Predrag Tomović; Foto: Lion Hodžić

Nažalost, nijesmo dobili puno predloga za kolege iz lokalnih medija, kojima je u malim sredinama izuzetno teško raditi, kazala je Radulović.

" Koliko izazova i pritisaka trpe, najbolje znaju oni. O tome nam može govoriti i urednik RTV Cetinja Mladen Zadrima i njegove kolege, koji svakodnevno doprinose tom mediju, koji je godinama bio pod pritiskom političara, dok s druge strane nije bilo novca za novinarske plate,"doala je Radulović.

Mladen Zadrima; Foto: Lion Hodžić

  

Sa panela o etičkom izvještavanju i novinarstvu u javnom interesu,  je između ostalog poručeno da u Crnoj Gori i dalje postoji nesolidarnost u novinarskoj profesiji i da se novinari najmanje bore za svoje prava.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović ocijenio je da su novinari dali doprinos građanskom društvu, kao i da su, zajedno sa  civilnim sektorom, nosioci emancipacije u Crnoj Gori. Međutim, naglasio je i da ne postoji samoregulacija koja je dovoljno efikasna i koja može biti kredibilni kotrolor novinarskog rada. Istakao je i da jedan novinar danas radi ono što je prije deceniju radilo troje, za realno manju platu.

Rudović je kazao da je u decembru završena javna rasprava o medijskim zakonima, kao i da je Ministarstvo kulture dobilo mišljenje Savjeta Evrope koje je vrlo povoljno.

"Imamo 20 suštinskih izmjena, preko 50 predloga i sugestija za poboljšanje sva tri medijska zakona, među kojima je nekoliko veoma važnih.", istakao je.

DPNCG, DPNCG nagrade
Foto: Lion Hodžić - DPNCG

Rudović je, govoreći o borbi sa govorom mržnje i dezinformacijama koje se plasiraju na neregistrovanim portalima, kazao da su došli do rješenja da se organi javnog sektora ne mogu oglašavati u medijima koji ne žele da se registruju i preuzmu prava i obaveze iz zakona o medijima, kao i da niti jedan medij koji nije u mehanizmu samoregulacije ne može da pristupi Fondu za medijski pluralizam, u kojem bi u budućnosti trebalo da bude oko dva miliona eura. Fondu, pojasnio je, neće moći da pristupi ni medij čiji je osnivač ili direktor osuđen za govor mržnje.

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihailo Jovović rekao je da se ništa suštinski nije promijenilo od ubistva glavnog i odgovornog urednika novine Dan, Duška Jovanovića, kao i da u nijednom starijem slučaju nije bilo pomaka sa mrtve tačke. On je istakao da je prošle godine zabilježeno dvadesetak napada na novinare.

On je naglasio da je prošle i pretrošle godine bilo više slučajeva napada na novinare, uglavnom na skupovima gdje novinare sprječavaju da rade svoj posao, uključujući i prijetnje na društvenim mrežama i portalima.

 
 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video