Advokatu milion eura za zastupanje RTCG-a

Podgorički advokat Nikola Martinović inkasiraće oko million eura jer je Radio televizija Crne Gore (RTCG), koju je zastupao, izgubila višegodišnji spor u vezi događaja starog više od tri decenije.

Više od polovine tog iznosa platiće građani Crne Gore, odnosno RTCG,  dok ostalo već plaćaju sadašnji i bivši radnici Javnog servisa. Njima se svakog mjeseca skida sa plate, odnosno sa penzije kako bi se namirili advokatski troškovi. Za pojedince dug otplaćuju članovi njihovih porodica, jer su u međuvremnu preminuli.

Troškovi Javnog servisa uvećani su i za porez na dodatu vrijednost (PDV), pa oni za advokatske usluge iznose oko 650.000 eura . Bivši radnici solidarno plaćaju dug od preko 400.000 eura .

Iako RTCG ima svoju pravnu službu, pred sudom ih, kao i većinu firmi, zastupaju advokati.

 

 

Bez odgovora o tome u koliko slučajeva je angažovan jedan advokat: Raonić

Koliko je novca u posljednjih pet godina RTCG dala na njihove troškove, kao i u koliko slučajeva ih je zastupao advokat Martinović nijesmo uspjeli da saznamo. nakon dva mjeseca odgovor na upit nijesmo dobili od RTCG-a.

Rukovodstvo Javnog servisa nema odgovor ni na pitanje kako je došlo do ovolikog duga. Pristali su da ga isplate, kako nam je rečeno, da ne bi bili tuženi od strane advokata Martinovića.

Međutim, dio duga advokat je izdejstvovao na sudu, pa Javni servis treba da plati i troškove parničnog postupka.

Sve počelo tužbom protiv Telekoma i RTCG

Sve je počelo još prije prije 30 godina, kada su radnici te kuće od plata izdvajali pet odsto za repetitore i emisione centre za emitovanje programa RTCG. Devedesetih godina prošlog vijeka se Emisiona tehnika pripaja Pošti, pa Telekomu, koji se privatizuje. Radnici su tada smatrali da treba da dobiju udio tokom privatizacije, jer su svi ulagali po pet odsto u tehniku, pa su tužili Telekom i RTCG.

Spor, koji je trajao godinama je 2017. godine razdvojen je u dva predmeta, koji su tako i okončani presudama.

Za jednu,  650.000 eura plaća RTCG, odnosno gradjani Crne Gore. U jednakim mjesečnim ratama.

Preostali dug otplaćuju tadašnji radnici ili porodice onih koji su u međuvremenu preminuli.

Radnici, koji su sudski spor izgubili 2017. godine su o tome obavješteni četiri godine kasnije.

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak rekla je da su oni za dug saznali prije godinu dana.

 “Bivši generalni direktor RTCG Božidar Šundić je 2021. godine obavijestio radnike da su izgubili spor i da je on, u ime RTCG-a, platio Nikoli Martinoviću 250.000 eura. I pored toga radnici duguju RTCG-u i kamatu od 2017. do 2021. god. Radnici nijesu obaviješteni zašto i kada su njihovi advokati napustili spor, kao ni to zašto je četiri godine bila sklonjena presuda koju su izgubili”, kazala je Jadranka Drobnjak.

Zbog nemogućnosti da iskoriste pravo na žalbu, jer je rok za to davno prošao, oni su se žalili Ustavnom sudu. No, ustavnosudska sudska instance, koja treba da zaštiti njihova ljudska prava, je bez kvoruma I ne može da odluči.

Radnici sumnjaju, šefovi nestali sa spiskova

“Priznanice uplata akcija pojedinim radnicima nisu prikazivane na suđenju, pa radnici imaju sumnju u sami tok suđenja. O ovom čudnom procesu predstavnici radnika su obavijestili skupštinske predstavnike skoro svih partija, išli su i kod predstavnika Vlade. Svi im daju podršku, ali ih savjetuju da sačekaju odluku suda. Međutim, oni ne mogu da čekaju, jer im se za to vrijeme skidaju pare sa i onako tankog računa”, ističe Drobnjak.

Predsjednica Sindikata navodi  da joj je iz RTCG-a rečeno kako je veoma komplikovano da se sazna koliki je priliv novca ( RTCG-u) po ovoj tužbi od strane radnika, jer nemaju dovoljno na računu, pa im se uzima koliko imaju.

Jedan od radnika, režiser u penziji Slobodan Bobo Šćepanović objasnio je  da je sporno i to što je postupak pokrenulo oko 500 zaposlenih, da bi se taj broj u jednom momentu smanjio pet puta. Kako saznajemo, na početku su na listi bili i neki od rukovodilaca u Javnom servisu -  ali su u međuvremenu njihovi potpisi nestali.

“Postoje i navodi da su neki potpisi falsifikovani. Nas 120 smo saznali od sudskog izvršitelja tek 2021. godine da smo izgubili spor. Odjednom se pojavila enormna svota novca koju moramo da platimo, naveden je veliki broj ročišta, obračunati su saradnici koji su pomagali oko pravnog rješenja i oko finansijskog obračuna. Ispalo je da naše strukture unutar kuće nisu to ništa obrađivale, ni pravna, ni finansijska”,  kazao je Šćepanović.

Šćepanović dodaje da mu se već pet godina mjesečno odbija po 100 eura, a da niko ni njemu niti ostalim zaposlenima ne želi da dostavi dokaz o tome da je advokatu zaista isplaćen novac.

“Mi nismo sigurni ko na kraju uzima naše pare. Ono što je sigurno jeste da smo tražili pet odsto, a sada plaćamo veliki kredit”, ističe on.

Miljanić ne zna šta se desilo, Šundić upućuje na nadležne

Advokat Nikola Martinović je zastupao RTCG u postupcima na osnovu punomoćja izdatog od strane tadašnjeg generalnog direktora Radovana Miljanića. Ni Miljaniću nije jasno šta se zapravo desilo.

“To je užasno veliki dug i ja zaista ne znam kako je do njega došlo. Žao mi je što je toliki novac koji treba da se isplati, ali vjerujem da je riječ o sudsko- advokatskim troškovima i o tome što je postupak trajao toliki niz godina. Po zakonu, gubitnik u sporu plaća te troškove”, kazao nam je nekadašnji generalni direktor RTCG.

Spor se jako odužio:Miljanić, Foto: Vijesti

Miljanić objašnjava da je dogovor bio da troškove spora snose gubitnici, te da ne zna zašto i televizija mora da plati 650.000 eura. On podsjeća da je sa mjesta generalnog direktora otišao 2008. godine, a da se spor očigledno jako odužio.

Advokat Nikola Martinović kaže da je spor dugo trajao, jer je bio veoma komplikovan. Istakao je i da nekadašnji generalni direktor Božidar Šundić nije želio da plati dug.

“On je tada izgubio na sudu, pa je povećao televiziji troškove za još 20.000 eura”, kazao je Martinović.

 

 "Pritužbe nadležnima":Šundić, Foto: Z. Đurić

Bivši direktor Božidar Šundić je samo kratko na naša pitanja rekao da ukoliko neko smatra da je napravio  grešku, pritužbe mogu da podnesu kod organa države Crne Gore.

Direktor Media centra i bivši član Savjeta Radio televizije Crne Gore, Goran Đurović kazao nam je da prema njegovim saznanjima nije podnijeta kriviča prijava protiv bilo koga.

“U dugogodišnjem  postupku troškovi advokatskih usluga su se vjerovatno obračunavali na osnovu utvrđenih tarafa, a moguće da su obračunate i kamate zbog kašnjenja u isplati sredstava”, kazao je Đurović.

 I DRI će analizirati slučaj

Državna revizorska institucija bi početkom oktobra trebalo da izvrši kontrolu poslovanja javnog servisa i tom prilikom se posveti i ovom slučaju. Kako smo saznali, interni revizori su ranije, pri prvoj kontroli, uočili veliki broj grešaka, ali su se nadležni u RTCG-u odrekli tog nalaza i usvojili drugi revizorski izvještaj.

U jednoj od sudskih presuda, u koju smo imali uvid, piše i da se predviđa uvećanje troškova advokatu od 50 odsto za preduzete radnje u odnosu na broj protivnih stranaka.

Najnovijom presudom, sud je obavezao zaposlene da nadoknade dio troškova postupka RTCG-a, te je na osnovu ove pravosnažne presude Javni servis pokrenuo postupak prinudne naplate.

U drugom slučaju se čeka rješenje Višeg suda, jer je medijska kuća uložila žalbu na rješenje Osnovnog suda po tužbi advokata za troškove.

Radnici će, po prvoj presudi, svoj dio novca morati da isplate na 60 rata. Oni negoduju i traže da im se dug oprosti, dok je novi direktor, Boris Raonić više puta na sjednicama Savjeta RTCG-a  ponavljao da je to nemoguće, jer je spor izgubljen.

Autorka: Ivona Drobnjak

 

                                                                                                       

 

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

 

 

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video