Spirala nasilja nad novinarima porasla nakon ubistva Jovanovića

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore očekuje od Vrhovnog državnog tužilaštva da uloži maksimum napora, koji je itekako potreban poslije 18 godina, kako bi se utvrdili nalogodavci i izvršioci zločina nad bivšim vlasnikom i glavnim urednikom lista Dan Duškom Jovanovićem.

Želimo da vjerujemo da se ponovo neće iznevjeriti nada koju gaji sestra pokojnog Jovanovića nakon, kako je izjavila za Vijesti, razgovora porodice sa v.d. vrhovnom tužiteljkom Majom Jovanović.  Podsjećamo da je šverc duvana, bio je fokus pisanja lista Dan koji je temeljno pratio informacije o umješanosti pojedinaca u taj kriminalni posao.

Očekujemo da se provjeri ima li propusta i ignorisanja činjenica od strane tužilaca koji su postupali u predmetu - sadašnji advokat Novan Ražnatović i tužiteljka Ljiljana Klikovac koja je zastupala optužnicu protiv jednog osuđenog Damira Mandića.

Podsjetimo i da je sadašnji advokat Hamid Ganjola bio je tada istražni sudija, koji je vodio istragu.

Ljudi koji su tada bili u policiji više nisu na tim pozicijama i mogli bi svakako imati neka saznanja, a o odsustvu volje da se “prevrne svaki kamen države” svjedočio je i bivši načelnik policije koji je tada u tom sektoru bio ključan za istragu.

Zato očekujemo pravosnažno okončanje ove tragedije bolne za porodicu pokojnog Jovanovića a opterećujuću za sve novinare, koji pišu o organizovanom kriminalu. Sjetimo se da je tako i bilo – Tufik Softić, Mladen Stojović, Olivera Lakić….

Bez potpunog rasvetljavanja ubistva Duška Jovanovića ne može biti ni suštinskog napretka za rad novinara u Crnoj Gori imajući u vidu posebno što je spirala nasilja intezivirana prošle godine kada je zabilježeno 25 napada na novinare i medijske radnike.

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video