Pazite na svoju bezbjednost i kako izvještavate

Ilustracija, foto: DPNCG

Društvo profesionalnih novinara poziva kolege da danas i sjutra paze na svoju bezbjednost, što će najbolje uraditi profesionalnim izvještavanjem.

Nažalost to do sada nije slučaj jer je dio kolega i medija zaboravio kako su izgledale 90-e godine i ratnohuškačko novinarstvo, koje su neki od njih osuđivali.

Nemoje biti dio tuđih interesa i politika, vodite računa o javnom interesu, širenju panike i plasiranju poluinformacija. Kolika je odgovrnost na nama govori i to što su juče i prethodnih dana gotovo svi izrazili očekivanje da mediji profesionalno izvještavaju.

Apelujemo na policiju da kolegama omogući nesmetan rad, a s obzirom na to da se događaji snimaju očekujemo da će svi oni koji napadnu reportere za to biti i adekvatno kažnjeni.

Takođe novinari ne smiju da nasrću, psuju i vrijeđaju, krijući se iza posla koji obavljaju.

DPNCG poziva kolege ukoliko su im potrebni prsluci sa znakom Pres-a da nam se obrate, kao i za svaku vrstu pravne pomoći prije ili poslije događaja u Podgorici i na Cetinju.

Još jednom podsjećamo na brošuru koja će vam koristiti, a koju je o našim pravima i obavezama u kriznim situacijama pripremila pravnica i advokatica Maja Živković.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video