Vještak potvrdio da je isječen snimak napada na Sadikovića

Sadiković

Iako je prošlo više od tri mjeseca od kako je napadnut novinar televizije Vijesti i član Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Sead Sadiković, Osnovno državno  tužilaštvo u Bijelom Polju još nije okončalo ni izviđaj.

Za napad na urednika Monitora Esada Kočana koji se desio nedjelju dana kasnije u Podgorici, već je u toku sudski postupak protiv izvršioca, pa ostaje sumnja da tužilaštvo ponovo postupa površno i selektivno kada je u pitanju ugrožena sigurnost medijskih poslenika.

Nema zadovoljstva činjenicom da se za napad na Kočana sudi samo izvršiocu za koga tužilaštvo nije utvrdilo motiv, zadovoljivši se izgleda vještačenjem koje je pokazalo da je imao visok stepen alkohola u krvi i marihuanu.

Iako Kočan tvrdi da nema nikakvu “istoriju” sa napadačem, optužni akt je dostavljen Osnovnom sudu koji nema pravni osnov da utvrđuje motive napadača ako mu ih već tužilaštvo nije ponudilo.

Površan ali i selektivan odnos bjelopoljskog tužilaštva primjetan je u slučaju Sadiković.

„Obavještavamo vas da je i dalje u toku postupak izviđaja, u kojem su saslušana sva lica koja su bila u vezi sa predmetnim događajem. Takođe, nakon dostavljenog nalaza i mišljenja vještaka informacione tehničke struke, postupajući tužilac će u naznačenom predmetu, a po završetku štrajka advokata, između ostalog i branioca osumnjičenih, donijeti konačnu odluku“, navodi se u odgovoru ODT-a Bijelo Polje na upit DPNCG.

Tužilaštvo ne navodi rezultat nalaza vještaka, koji je potvrdio da je snimak sa glavne kamere  na kome se vidi napad na Sadikovića, skraćen za nekoliko sekundi.

Snimci sa više kamera jedne banke dostavljeni su policiji i tužilaštvu u BIjelom Polju, kao i onaj glavni na kome se jedino vidio cijeli događaj kada je novinar pretučen nakon “patrotskog skupa” u Bijelom Polju.

Sadikovića je napala grupa mladića koji su bili učesnici skupa, ali je tužilaštvo osumnjičilo samo dvojicu. Razlog tome je između ostalog i u činjenici što su neki od aktera događaja  u bliskim rodbinskim vezama sa pojedinim odboricima DPS-a u Bijelom Polju, gdje ta partija još drži poluge lokalne vlasti.

Zbog svega ovoga izražavamo sumnju da napad na Sadikovića neće biti temeljno istražen i da neće svi odgovorni biti procesuirani.

Takođe, ostaće vjerovatno i tajna zbog čega je jedan višestruko osuđivani kriminalac čekao Esada Kočana ispred ulaza zgrade u kojoj živi i prijetio mu.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video