Šuković ostaje u pritvoru; Kočan: Ubijeđen sam da postoji nalogodavac

Kočan, foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Duboko sam ubijeđen da napad na mene nije lični, da nije pitanje trenutnog bijesa. Ja sam glavni urednik Monitora, ubijeđen sam da iza toga stoji motiv napada zbog mog posla i da postoji nalogodavac, kazao je urednik "Monitora" Esad Kočan na današnjem glavnom pretresu u Osnovnom sudu u Podgorici na suđenju optuženom Dragutinu Šukoviću.

Ponovio je da mu je važno da se otkrije koji je motiv napada na njega.

Šuković se tereti da je 27. marta napao Kočana ispred zgrade u kojoj živi zbog čega mu je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Za razliku od saslušanja kod istražnog sudije i tužioca, kada je u potpunosti negirao ovo krivično djelo, Šuković je danas odgovarajući na pitanje sutkinje Nade Rabrenović da li je kriv kazao “u jednom dijelu da”.

Iznoseći svoju odbranu kazao je da se tek nakon dva tri dana sjetio svega što se desilo, da Kočana nikada prije nije vidio, niti znao ko je ili čime se bavi, te da je tek naknadno saznao da je u pitanju novinar. Tvrdi da je zadobio teške povrede, da je mislio da mu je ruka slomljena nakon što ga je Kočan udario štapom, te da i sad osjeća posljedice.

Takođe, kazao je da su ga mediji predstavili kao monstruma, ali da on nije takav i da se povukao iz života kakav je ranije vodio.

Kočan je opisujući događaj kada je napadnut detaljno govorio o svim pojedinostima koje su prethodile samom napadu, trenutku kada je bio prinuđen da se brani štapom, ali i o tome kako je opominjao Šukovića da mu ne prilazi, te sve vrijeme pokušavao da sa njim razgovara.

Istakao je da je osjećao veliki strah za sebe i svoju porodicu, a u trenutku dok je čekao poliicju i kada je vidio da se napadač udaljava naveo je da se osjećao poniženo i uvrijeđeno.

Na današnjem glavnom pretresu pročitan je i nalaz vještaka medicinske struke u kojem se navodi da je kod Šukovića utvrđeno prisustvo alkohola i marihuane.

Odbrana Šukoviča zatražila je ukidanje pritvora za njihovog branjenika, međutim sud je to odbio nakon izjašnjenja tužioca da se protivi ovom predlogu jer su, između ostalog, razlozi za to i činjenično i pravno neopravdani, uzeta je u obzir i ličnost optuženog, ranija osuđivanost, kao i, kako su naveli, izrazita agresivnost i upornost u izvršavanju krivičnog djela.

Kočana su pred sudom zastupali advokati Aleksandar Đurišić i Maja Živković u okvru pravne pomoći koju pruža Društvo profesionalnih novinara u sklopu projekta podržanog od strane Evropske zadružbine za demokratiju (EED).

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video