Za napad na Sadikovića odgovorni oni koji raspiruju tenzije

Sadiković, foto: Printscreen/TV Vijesti
Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je šokirano napadom na našeg kolegu Seada Sadikovića i smatra odgovornim sve one koji mjesecima raspiruju tenzije u Crnoj Gori.
 
Sadiković je član Upravnog odbora udruženja, koje će insistirati na pooštravanju kazni za sve koji prijete i napadaju novinare, kao i za one koji provociraju i huškaju da do toga dođe.
 
Pozivamo nadležne da što prije rasvijetle napad, te da počinioce najoštrije kazne.
 
Podsjetimo, Sadiković je napadnut 20. marta. Neposredno nakon napada kazao je da ima lakše povrede u predjelu glave.
 

"Psovke, vrijeđanja, skočili su napali, na mene, više njih, pet-šest momaka. Odbranili su me ljudi koji su šetali glavnom ulicom. Još jedan paradoks - udarali su me crnogorskom zastavom, valjda kad udaraju crnogorskom zastavom manje boli", rekao je Sadiković za TV Vijesti.

Kazao je da nada da će se tenzije smiriti i dodao "Bože oprosti im, ne znaju što rade".

Osumnjičenima pritvor do 72 sata

Bjelopoljcima Edinu Dizdareviću (18) i Nerminu Omeroviću (21), osumnjičenima za napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića, određen je pritvor do 72 sata.

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju donio je tu odluku zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje.

Krivičnom prijavom je predstavljeno, kako je saopšteno iz ODT-a, da su Dizdarević i Omerović, u noći kada se dogodio napad od 20.00 do 20.15 časova, bili na “neprijavljenom javnom skupu- auto koloni u ulici 3. januara u Bijelom Polju”, kada je Sadiković prelazio ulicu tokom kretanja kolone.

“Osumnjičeni N.O. kada je upravljao putničkim vozilom, krenuo vozilom u pravcu oštećenog, i tom prilikom lica koja su se nalazila vozilu uputila oštećenom psovke, nakon čega je oštećeni, kada je prešao na drugu stranu ulice do parka krenuo ka vozilu, koje je bilo u pokretu, prišao licu koje je sjedjelo na prozoru vozila i ostvarilo kontakt s njim, nakon čega je osumnjičeni N.O. zaustavio vozilo, iz kojeg je istrčao zajedno sa osumnjičenim E.D. i sa drugim NN licima”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju ODT-a, oni su ga potom fizički napali, a od udaraca i guranja Sadiković je pao na asfalt, nakon čega su mu zadali više udaraca nogama u predjelu glave i tijela. Sadiković je tom prilikom zadobio laku tjelesnu povredu.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video