Smjernice za novinare i fotoreportere: Vodič za postupanje u kriznim situacijama

Ilustracija, foto: Shutterstock

Izvještavanje sa terena za novinare i fotoreportere predstavlja veliki izazov i rizik. Novinari/fotoreporteri moraju biti upoznati sa pravilima kojih se treba pridržavati tom prilikom, ali i privilegijama koje im zakoni daju zbog važnosti slobode izražavanja za demokratsko društvo.

Dodatno, zbog njihove sigurnosti i bezbjednosti neophodno je da reporteri budu informisani o zakonskim procedurama koje se mogu odnositi na postupanje policije, lišenje slobode, oduzimanje predmeta, svjedočenje i slično.

U prethodnom periodu pred novinarima i fotoreporterima/snimateljima bili su veliki izazovi, a bilo je slučajeva hapšenja, privođenja, oduzimanja materijala, sredstava za rad...

U vodiču pred vama Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pripremilo je niz smjernica za novinare i fotoreportere za postupanje prilikom izvještavanja sa terena, posebno u kriznim situacijama, kako bi svim našim kolegama i koleginicama pomogli u prevazilaženju potencijalnih prepreka i izazova prilikom obavljanja zadataka.

Vodič je dostupan OVDJE

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video