Upućeni predlozi za unapređenje izvještavanja novinara i fotoreportera iz Skupštine

Foto: Skupstina.me

Predstavnici Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mila Radulović, Boris Pejović i Jelena Popović sastali su se danas sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem. 

U otvorenom dijalogu Bečić je izrazio važnost kontinuirane saradnje Skupštine i predstavnika medija u cilju pravovremenog, tačnog i objektivnog informisanja javnosti o radu njihovih izabranih predstavnika i parlamenta uopšte.

Bečić se osvrnuo na značajne ocjene o radu crnogorskog parlamenta kao najtransparentnijeg zakonodavnog organa u regionu i pozdravio inicijativu sagovornika da zajedničkim radom doprinesu unapređenju otvorenosti Skupštine Crne Gore.

Pozdravivši kontinuiranu kooperativnost Službe Skupštine sa predstavnicima sedme sile, zajednički je ocijenjeno da kroz razmatranje predloga upućenih od strane medija postoje mogućnosti za unapređenje i intenziviranje saradnje u dijelu zajedničkih oblasti rada.

Predstavnici DPNCG posebno su problematizovali praksu posljednjeg saziva Skupštine po kojoj je mogućnost fotografisanja i snimanja iz planerane sale bila svedena na nekoliko minuta na samom početku sjednice, reporterima je bio zabranjeno da budu u holu Parlamenta (na samom ulazu), a u nekoliko slučajeva pojačanih političkih tenzija u Parlamentu, reporterima je bilo ograničeno kretanje - zabrana ulaska u hodnike gdje su poslanički klubovi. Predsjednika Skupštine upoznali su i sa određenim tehničkim uslovima koji su bili ograničavajući za novinare, a kao problematično ocijenili su i prisustvo policije u novinarskoj kabini.

Ističući da je njihov fokus usmjeren na poboljšanje različitih modela saradnje medija sa Skupštinom Crne Gore, sagovornici su iskazali spremnost da kroz dijalog sa Skupštinom pruže puni doprinos u cilju uspostavljanja transparentnih i cjelishodnih procedura.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video