Uredništvo RTV Cetinje sačuvalo nezavisnost, smijenjen Vujačić

Foto: RTV Cetinje

Uredništvo lokalnog javnog emitera RTV Cetinje izborilo se za očuvanje uredničke nezavisnosti jer je Savjet tog medija smijenio direktora Mladena Vujačića, koji se miješao u uređivačku politiku, cezurisao izvještaje i uticao na urednicu i novinare sa pozicija politike lokalnog odbora DPS-a.

Savjet je Vujačića smijenio 24. septembra nakon što se tom tijelu obratila glavna urednica Ivana Jabučanin i novinarka Marija Todorović, koje su iznijele pritužbe zbog pritiska na njih.

Novinarke su prethodno sa tim upoznale i Društvo profesionalnih novinara, koje im je u postupku pružilo pravnu pomoć.

Savjet je na sjednici 24. septembra utvrdio da je Vujačić, između ostalog, povrijedio odredbe Zakona o medijima kojima se propisuje da glavni urednik slobodno i samostalno uređuje medijski sadržaj i odgovara za njega.

Međutim, direktor se, kako je utvrdio Savjet lokalnog javnog emitera,  miješao u posao glavnog urednika, davao naloge novinarima, uređivao Facebook stranicu medija, pregledao i mijenjao izvještaje, organizovao sastanke redakcije…

Kao primjeri navode se da je cenzurisao izvještaj sa predizbornog skupa koalicije Crno na bijelo, pregledao novinarki pitanja prije intervjua sa Dritanom Abazovićem i sugerisao izmjene. Takođe, oduzeo je nalog za moderiranje Facebook profila lokalnog emitera, gdje je u preduzbornoj kampanji mijenjao naslov na izvještaj sa skupa SDP-a.

Savjet je zaključio da je Vujačič to činio jer je podlegao uticaju partije na vlasti u Prijestonici, odnosno DPS.

To je činio suprotno Statutu javnog emitera u kome se navodi da taj medij obavlja djelatnost od javnog interesa, da se njegov program uređuje bez političkog i ekonomskog pritisk,a a u cilju pravovremenog informisanja javnosti.

Odluka Savjeta o razrješenju Vujačića, kao i razlozi za njeno donošenje dostupni su na sljedećem LINKU.

Na istoj sjednici glavna i odgovorna urednica Ivana Jabučanin imenovana je za vršioca dužnosti direktorice.

DPNCG je ponosno na kolege koje su se izborile za uredničku nezavisnost i time pokazale svima koji se bave novinarskim poslom da postoji način da se izbore sa pritiscima.

To je posebno važno za javne servise, na državnom i lokalnom nivou, koji treba da rade u interesu građana koji ih plaćaju a ne poliitčkih ekita koje u njihovo ime vrše vlast.

Pravnu podršku advokatice Maje Živković koleginicama sa RTV Cetinje DPNCG pružilo je u okviru programa pravne pomoći European Endowment for Democracy.

Ovu vrstu pomoći novinari sve češće koriste i polako stiču svijest o svojim pravima i mogućnostima. Zato ih i ovim putem ponovo pozivamo da nam se obrate za svaki savjet i podršku koji se tiču posla koji obavljaju.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video