Mediji da prestanu sa kršenjem Etičkog kodeksa

Foto: Ilustracija

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) najoštrije osuđuje pristrasno i neobjektivno izvještavanje pojedinih medija kojem svjedočimo posljednjih dana, a koje neminovno raspiruje nacionalnu i vjersku mržnju.

Posebno je nedopustivo objavljivanje neprovjerenih i netačnih informacija koje među građanima šire paniku, što nužno za posljedicu ima i pojavu govora mržnje u javnom prostoru.

Na medijima nije da utvrđuju razloge i motive događaja, poput pucnjave koja se juče dogodila u Nikšiću u kojoj je ranjena jedna osoba, ukoliko ih policija nije saopštila zvanično. Ako su u pitanju nezvanična saznanja iz policije mediji su dužni da se pozovu na izvor, što je i propisano Etičkim kodeksom novinara.

Na neprofesionalan način o ovom događaju izvijestili su portali Cafe del Montenego (CdM) i Antena M, a tekst su prenijeli neki od regionalnih medija.

Nedopustivim smatramo uvođenje nacionalne simbolike i politike u izvještavanje o počiniocima krivičnih djela ili obračunima koji imaju kriminalnu pozadinu, dok nadležni organi ne iznesu zvaničan stav potkrijepljen dokazima koji potvrđuju te indicije.

Novinari su dužni da izvještavaju poštujući profesionalne standarde, u skladu sa Etičkim kodeksom novinara, na način da služe isključivo interesima cijelog društva, a posebni senzibilitet i objektivnost moraju pokazati u kriznim vremenima.

Ovu priliku koristimo i da sve učesnike javnog života pozovemo na suzdržanost i toleranciju tokom izazovnog perioda koji je pred nama, a medije da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video