Sudski savjet i kotorski sud: Presuda objavljena na CdM-u ne potiče od nas

Foto: Ilustracija

Presuda protiv više maloljetnika koju je nedavno objavio portal Cafe del Montenegro (CdM) pokušavajući da diskredituje opozicionog kandidata na izborima, tom mediju nije dostavljena iz Sudskog savjeta ili Osnovnog suda u Kotoru gdje je prvobitno izrečena.

Nakon teksta na portalu kojim se krše profesionalni standardi i povrjeđuje pravo maloljetnika, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) se obratilo Sudskom savjetu i Osnovnom sudu u Kotoru.

„Povodom upita koji ste uputili na email Sudskog savjeta, kolege su uvidom kroz PRIS (Pravosudni informacioni sistem), a imajući u vidu brojeve rješenja koja se pominju u tekstu na portalu koji ga je i objavio, gdje se može vidjeti da se spominju riješenja oznaka kmo 14/95 i ktm 15/93, našli sljedeće: u bazi PRISa, čak ni na listi predmeta ne postoje ovi predmeti u Osnovnom sudu u  Kotoru, koji su ovih upisnika i to iz ovako 'davnih' godina. Iz toga proizilazi da nikada iste ne mogu biti ni anonimizovane, ni objavljene na portalu sudovi.me u sekciji 'ODLUKE'. Takođe iz članka se vidi da nije isti format teksta rješenje kao što izgleda format na našem portalu. Čak nije moguće ni pronaći te predmete kroz PRIS”, kazali su iz Sudskog savjeta odgovarajući na naš upit.

Iz Osnovnog suda u Kotoru saopštili su da im se niko nije obraćao sa zahtjevom za dostavljanje presude o pomenutom slučaju.

„Obavještavamo vas da ovaj sud nije u saznanju na koji način je Cafe del Montenegro (CdM) došao do informacije o navedenom slučaju. Takođe vas obaviještavamo da se ovom sudu niko nije obraćao sa zahtjevom za dostavljanje presude o pomenutom slučaju, a shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama“, navodi se u dopisu Osnovnog suda Kotor.

Novinari su dužni da informacije o maloljetnim licima koncipiraju u njihovom najboljem interesu, a cjelokupan sudski postupak protiv maloljetnika mora biti u potpunosti zaštićen kako ne bi došlo do otkrivanja njhovog identiteta.

Imajući u vidu da presuda nije dostavljena iz nadležnih institucija, zabrinjavajuće je kako je dospjela u javnost i šta su nadležni preduzeli da to ispitaju i sankcinišu odgovorne.

Pozivamo Agenciju za elektronske medije (AEM) da prati izvještavanje elektornskih publikacija, uključujuči i specijalizovane koje su se pojavile pred izbore i u kojima se objavljuju podaci, kojima raspolažu bezbjednosne službe, ili grubi falsifikati kako bi se stekao takav utisak.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video