Pisonero: Zaštita novinarskih izvora presudna za slobodu štampe

Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe, kazala je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero, navodeći da Evropska unija (EU) očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona primjenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima.

“Primijetili smo da je crnogorski parlament usvojio nove zakone o medijima i javnom emiteru RTCG”, navela je Pisonero na svom Twitter nalogu.

Prema njenim riječima, vrijeme usvajanja zakonodavstva odgovornost je crnogorskih vlasti.

“Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe. Otkrivanje novinarskih izvora predstavlja ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja, koja bi se trebala ograničiti samo na strogo izuzetne okolnosti”, smatra Pisonero.

Ona je kazala da EU očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona u Crnoj Gori primenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

“Važno je da pravni okvir Crne Gore pruža uslove koji doprinose efikasnom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore Uniji”, zaključila je Pisonero, prenosi agencija Mina.
 
Podsjetimo, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Media centar uputili su 22 amandmana na vladin Predlog zakona o medijima.

Jedna od osnovnih izmjena predloženog zakona za koju smo se zalagali jeste upravo zaštita novinarskih izvora.

Amandmanima je, osim zaštite novinarskih izvora, predložena i obaveza organa javne vlasti da svim novinarima/medijima odgovore na upite u najkraćem roku, ukidanje prava države da finansira samoregulaciju, obavezno registrovanje svih medija ( i portala), utvrđivanje pravila komentarisanja na portalima kako bi se izbjegao govor mržnje i hitno uklanjanje istih.

Međutim, nijedan amandman nije prihvaćen.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video