Usvojeni zakoni o medijima i RTCG-u

Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć, glasovima poslanika vladajućih stranaka, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

Usvajanje ovih zakona podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije.

Opozicija nije prisustvovala glasanju ocjenjujući da je nedopustivo da se medijski zakoni mijenjaju mjesec prije izbora. Pokušaj njihovog amandmanskog djelovanja nije uspio, jer su svi predlozi odbijeni glasovima vladajuće koalicije.

Duh i karakter Zakona o medijima, kako je obrazloženo, podrazumijeva garancije slobode medija sadržane u postulatima temeljnih međunarodnih standarda o ljudskim pravima i slobodama. Sloboda izražavanja se afirmiše slobodnim osnivanjem medija, slobodnim objavljivanjem informacija, nesmetanim radom novinara i njihovom bezbjednošću, prenosi agencija Mina.

Predviđeno je da je novinar dužan da na zahtjev državnog tužioca otkrije izvor informisanja kada je to neophodno radi zaštite nacionalne bezbjednosti, terotorijslanog integriteta i zdravlja.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kako je obrazloženo, dodatno se osnažuje mehanizam političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom ove oblasti.

Na osnovu amandmana crnogorske Vlade, iz predloga zakona brisan je institut Ugovora o pružanju javnih usluga i formiranju Upravnog finansijskog odbora RTCG.

Predviđeno je, radi snaženja instituta konflikta interesa, poslanici i odbornici ne mogu biti izabrani za članove Savjeta RTCG tri godine od prestanka funkcije.

U cilju nesmetanog funkcionisanja Javnog servisa u procesu skorih parlamentarnih izbora, predviđeno je da se postupak za imenovanje članova Savjeta pokrene u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o RTCG.

Podsjetimo, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Media centar uputili su 22 amandmana na vladin Predlog zakona o medijima.

Amandmanima se predlagala zaštita novinarskih izvora, obaveza organa javne vlasti da svim novinarima/medijima odgovore na upite u najkraćem roku, ukidanje prava države da finansira samoregulaciju, obavezno registrovanje svih medija ( i portala), utvrđivanje pravila komentarisanja na portalima kako bi se izbjegao govor mržnje i hitno uklanjanje istih.

Međutim, nijedan amandman nije prihvaćen.

 

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video