Zaposlenima u medijima omogućiti da nesmetano izvještavaju!

Foto: Pobjeda/Vijesti

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) najoštrije osuđuje postupanje članova privatnog obezbjeđenja u zgradi Opštine Budva prema novinarki "Pobjede", Đurđici Ćorić, koju su u subotu nasilno izbacili napolje, na način što je novinarka podignuta i gurana u holu o čemu postoje i zabilježeni video snimci.

Podsjećamo, samo nekoliko dana uoči ovog događaja svjedočili smo i situaciji da je, takođe od strane zaposlenih privatnog obezbjeđenja, gurnut i snimatelj "Televizije Vijesti" Drago Matović, dok je bio na radnom zadatku.

Ovom prilikom ističemo da je ophođenje prema novinarima, snimateljima i fotoreporterima, kakvom svjedočimo posljednjih dana, neprihvatljivo, kao i da očekujemo da svi učesnici javnih okupljanja, bez izuzetka, poštuju rad zaposlenih u medijma.

Povodom dešavanja u Budvi i postupanja prema novinarima/snimateljima oglasili su se i iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) izražavajući zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima.

Podsjetili su na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju.

"Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima je potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste. Podsjećamo da su mediji "oči i uši javnosti" i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa. U konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo je teška i opasna, zbog čega apelujemo na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju. Takođe, smatramo da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako bi se prevenirale ovakve i slične situacije", saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana Siniše Bjekovića.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video