Savjet posvetio punu pažnju slučaju Kadić

Sa sastanka, foto: DPNCG

Po pritužbi Društva profesionalnih novinara Crne Gore upućenoj Savjetu za građansku kontrolu rada policije, povodom slučaja privođenja novinara Veliše Kadića, danas je u Skupštini Crne Gore održan sastanak na kojem se razgovaralo o detaljima ovog događaja.

Podsjetimo, Kadić koji je novinar Večernjih novosti, priveden je 13.05.2020. tokom policijske intervencije u Nikšiću, dok je bio na radnom zadatku.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sindikata medija, kao i Centra za građansko obrazovanje, koji su takođe podnijeli pritužbe Savjetu zbog hapšenja novinara.

Predsjednik Savjeta, Aleksandar Zeković, prisutne je upoznao o trenutno dostupnim informacijama, preduzetim aktivnostima, kao i o preliminarnim zaključcima Savjeta povodom postupanja policije u konkretnom slučaju.

Problematizovana je kontradiktornost u izjavama koje je Kadić dao policijskim službenicima, odnosno onome što se nalazi u zapisniku, koji je novinar potpisao i njegovim izjavama koje je naknadno dao u medijima.

Generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović, naglasila je da policija mora pokazati veći stepen senzibiliteta u postupanju sa zaposlenima u medijima, kao i da se novinarima/fotoreporterima/snimateljima mora omogućiti da nesmetano obavljaju svoj posao.

Na sastanku su dogovorene i naredne aktivnosti u cilju sačinjavanja mišljenja i preporuka u vezi sa postupanjem policijskih službenika prema novinarima u kriznim situacijama, koje će biti upućene Upravi policije.

Ovo je treća sjednica organizovana povodom privođenja novinara Veliše Kadića.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video