Padamo na skalama slobode medija jer vladavina prava nije floskula

Porodica Duška Jovanovića nikada neće dobiti pravosnažno zadovoljenje zbog njegovog ubistva u ponoći prije 16 godina, a javnost neće saznati motive zločina koji državu svake godine postavlja na niske lestvice organizacija koje se bave slobodom medija.

Pad na skali Freedom housa, oštra poruka strateškog partnera vlasti, „svojevoljno“ prihvatanje nove metodologije za pristup Evropskoj Uniji, kazne su za žmurenje ili nesposobnost vlasti da riješi zločine nad novinarima.

Vladavina prava nije ispunjavanje akcionih planova i prazne floskule.

Priznanje direktora policije da je „umor tužioca“ uzrokovao  nedostatak dokaza je priznanje da od navodnog prioritetnog istraživanja ubistva, kako je godinama tvrdila i policija i tužioci,  nema ništa.

I tako za nekažnjivost zločina niko neće snositi odgovornost u istražnim organima, ali ni sudu koji nije vratito optužnicu protiv jedinog optuženog koji je vozio i pucao. Pri tom tužilac nikada nije naveo motiv zbog koga bi Damir Mandić mogao ubiti Jovanovića.

Umorni tužilac iz izjave Veselina Veljovića danas je advokat, dok su oni koji su činili slične propuste u istragama  napada na Oliveru Lakić, Mladena Stojovića, Tufika Softića i brojne druge, i dalje na svojim pozicijama ili iz penzije dižu ruku po volji vlasti u savjetima navodno nezavisnih agencija.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore poziva kolege da danas odaju poštu stradalom glavnom uredniku lista „Dan“ .

Zapalimo svijeće noćas u 23.45 na mjestu gdje je Jovanović likvidiran i na taj način još jednom ponovimo – tražimo da se riješi njegovo ubistvo, ali i svi napadi na novinare.

Podržavamo inicijativu Akcije za ljudska prava da se angažuje ekspert iz inostranstva koji bi ispitao istragu  o ubistvu, kao i najavu  da će se tražiti pomoć u istrazi napada na Lakić.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video