Pod hitno da se prestane sa hapšenjem novinara!

Foto: Luka Zeković, Vijesti

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG)  traži od rukovodstva Uprave policije da ne hapse ljude koji se identifikuju kao novinari jer je posao fotoreportera i novinara u javnom interesu i nemaju prava da im uskraćuju izvještavanje.

Protestujemo zbog hapšenja dopisnika "Novosti" Veliše Kadića i njegovog sprečavanja da radi svoj posao i zbog toga ćemo uložiti pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Novinar tvrdi da su mu uništeni svi snimci iz telefona, da mu je policija sasula biber sprej u oči, a nakon što je dao izjavu u nikšićkom Centru bezbjednosti, pušten je na slobodu.

Kadić je četvrti novinar koji je od početka godine priveden što je sasvim dovoljan razlog za zabrinutost kada je u pitanju demokratski sistem kakav bi Crna Gora trebalo da bude.  DPNCG smatra da je nedopustivo da u državi tokom godine više imamo novinara kojima su stavljane lisice na ruke, nego riješenih slučajeva kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće.  U velikom broju predmeta Evropski sud je utvrdio da države ugovornice imaju pozitivnu obavezu da osiguraju zaštitu onih koji su izloženi riziku od fizičkih i drugih napada zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja. To ne može biti izuzetak ni u slučajevima brutalnog postupanja policije, koje bilježe reporteri.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video