Novinari imaju ključnu ulogu, vlade ne smiju da ih ograničavaju

Foto: SE

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je vlade da izbjegavaju nepravedno ograničavanje slobode medija tokom krize COVID-19.

U izjavi objavljenoj uoči Svjetskog dana slobode štampe 3. maja, sekretarka je navela da se vlade  suočavaju sa neviđenim izazovima tokom krize COVID-19, ali da se situacija se ne smije koristiti za ćutanje ili ometanje novinara.

 „Mediji moraju biti slobodni da izvještavaju o svim aspektima krize. Novinari imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje pravovremenih, tačnih i pouzdanih informacija u javnosti. Moraju biti u stanju da pažljivo pregledaju odluke vlasti kao odgovor na pandemiju", navela je ona.

Marija Pejčinović Burić  navodi da odgovornim izvještavanjem, novinari takođe mogu spriječiti širenje panike i istaknuti pozitivne primjere solidarnosti u društvima. Generalna sekretarka takođe je izrazila zabrinutost nalazima godišnjeg izveštaja Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara, koji je sačinilo 14 nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija, ističući trend nasilja i zastrašivanja nad novinarima tokom posljednje godine.

„Nažalost, zabrinjavajući trend nasilja i zastrašivanja nad novinarima primijećen posljednjih godina se nastavlja. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja za ubistva novinara. Takođe sam svjesna teške ekonomske situacije u kojoj se danas nalaze mnogi novinari ", rekla je ona.

Generalna sekretarka je ohrabrila države članice da zaštite ulogu novinara kao „čuvara“ i kao važan dio neophodnih provjera i ravnoteže u demokratskim društvima. 

Godišnji izvještaj Platforme za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara za 2020. godinu, navodi 142 ozbiljne prijetnje novinarima u 47 država članica Savjeta Evrope. Ovo uključuje 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvora i zatvora, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja za ubistva.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video