NKT dalo smjernice koje snimateljima uskraćuju da rade

Foto: Gov.me

Iz kabineta predsjednika države Mila Đukanovića saopštili su da će snimatelji i fotoreporteri moći bez restrikcija da izvještavaju o njegovim aktivnostima nakon što bude prestala opasnost od epidemije, odnosno kada to procijeni Nacionalno koordinaciono tijelo.
DPNCG je to ranije zatražilo od Parlamenta, Nacionalnog kooordinacionog tijela, Vlade i Predsjednika da snimateljima omoguće da nesmetano obavljaju svoj posao. Taj problem je posebno izražen u izvještavanju o aktivostima izvršne i zakonodavne vlasti i prije proglašenja epidemije, jer je snimateljima i fotoreporterima selektivno dozvoljeno da rade, zbog čega su mediji prinuđeni da umjesto svojih fotografija i snimaka, koriste one koje obezbjeđuju pres službe tih institucija.

Kada su u pitanju aktivnosti predsjednika države, snimatelji nijesu bili u prilici da zabilježe dogadjaje u bolnicama koje je obilazio.

Iz kabineta predsjednika objasnili su da je do ograničenja došlo "isključivo na osnovu donijetih mjera od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana".

"Kao što Vam je poznato, praćenje svih aktivnosti Predsjednika Crne Gore koje podrazumijevaju medijsku prezentaciju bilo je omogućeno svim akreditovanim predstavnicima medija do trenutka proglašenja epidemije i uvođenja mjera NKT-a, sa čijom praksom će se nastaviti odmah po okončanju pomenute situacije. Vjerujem da ćemo zajednički, u skladu sa preporukama medicinske struke, što brže doprinijeti normalizaciji ove situacije, koja djelimično opterećuje i ovu profesiju, što je u interesu svih nas i crnogorske javnosti," navodi se u odgovoru DPNCG.

IZ NKT i Vlade nijesu odgovorili na molbu DPNCG da se omogućći rad kolegama, dok su iz Skupštine odbili da obezbjede fotoreporterima i snimateljima da naizmjenično budu u plenarnoj sali propisujući ima pet minuta za obavljanje posla. Stičemo utisak da razlog tome nije epidemija već izbjegavanje da se zabilježe neprimjerena ponašanja poslanika kojih je sve češće, jer je ovakva praksa u Skupštini uvedena ranije a ne zbog epidemije.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video