Nedopustivo je da snimatelji mogu raditi samo pet minuta

Samo pet minuta snimatelji i fotoreporteri mogu da budu u skupštinskoj sali i to na početku plenarne sjednice, dok odbore mogu da snimaju samo iz druge sale, objašnjeno je iz Skupštine Crne Gore.

Time je odbijena molba Društva profesionalnih novinara (DPNCG)  da se fotoreporterima i snimateljima omoguću da nesmetano obavljaju svoj posao. DPNCG je to ranije zatražilo od  Parlamenta, Nacionalnog kooordinacionog tijela, Vlade i Predsjednika. I prije proglašenja epidemije u Skupštini i na pojedinim dogadjajima Vlade, snimateljima i fotoreporterima je selektivno dozvoljeno da rade, zbog čega su mediji prinuđeni da umjesto svojih fotografija i snimaka, koriste one koje obezbjeđuju pres službe tih institucija.

Iz Skupštine navode da su na njihovom sajtu galerije sa velikim brojem fotografija, te da je posredstvom online straming-a omogućeno praćenje sjednica.

Međutim, napominjemo da posao fotografa i fotorepotera nije identičan, te da medijima nisu potrebne profesionalne fotografije političara koji čine Parlament, već  da fotoreporteri bilježe događaje i situacije koje su dio vjerodostojnog izvještavanja. To je ranije bila praksa, koja je na žalost promijenjena, posebno u Skupštini koja je u ovom sazivu, od 2016. fotoreporterima i snimateljima internim propisima uskratila pravo da budu u Sali tokom skupštinske rasprave. Njima nije omogućeno da izvještavaju ni sa galerije, kao što je to slučaj u nekim parlamentima. U redovnim prilikama, imaju pravo biti maksimalno 15 minuta u sali a nakon proglašenja epidemije, oni su svedeni na pet minuta. 

Iz Skupštine Crne Gore tvrde da njihovi službenici nepristrasno obavljaju poslove za potrebe Službe Skupštine.

„U vezi sa Vašim predlogom da jedan ili dva kamermana/fotoreportera ulaze istovremeno, a da nakon njihovog izlaska to učine ostali po istom principu bilo bi potrebno odrediti redosljed i vrijeme trajanja njihovog zadržavanja, čime bi se neko mogao privilegovovati, što ne želimo“, odgovorili su iz ove insitutucije nakon dopisa Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Iz Vlade i NKT nijesu odgovorili na molbu da se kolegama omogući da rade svoj posao uz sve mjere zaštite.

Video

Učitaj video sadržaj
Watch the video